"Terreurimam" uit Berchem krijgt acht jaar cel en verliest de Belgische nationaliteit

Imam Yussuf E.G., hier in Antwerpen.
Foto RV Imam Yussuf E.G., hier in Antwerpen.
De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft de voormalige imam Yussuf E.G. (28) uit Berchem bij Antwerpen, veroordeeld tot acht jaar cel en 8.000 euro boete voor deelname aan de activiteiten van terreurgroep Islamitische Staat (IS). De rechtbank ontneemt hem ook zijn Belgische nationaliteit. Drie medebeklaagden kregen vijf jaar cel en 8.000 euro boete, en ook zij verliezen hun Belgische nationaliteit.

Yussuf E.G. was sinds februari 2015 actief als imam in moskee El Mohsinien in Berchem. In september 2015 nam hij ontslag en vertrok hij samen met Abdellah E.H. (24) en Hicham M. (26) naar strijdgebied in Syrië en/of Irak. Een maand later volgde ook Soufiane M. (25), de broer van Hicham. Ze sloten er zich aan bij Islamitische Staat.

Lijst met kandidaat-zelfmoordplegers

Hun namen staan op een ledenlijst van IS. Die van Soufiane M. prijkt bovendien ook op een IS-lijst met 172 kandidaat-zelfmoordplegers. Yussuf E.G. ronselde vanuit het kalifaat jongeren om zich bij de gewapende strijd aan te sluiten. Eind vorig jaar veroordeelde de rechtbank in Mechelen hem daarvoor tot tien jaar cel. Hij had eerder ook al een gevangenisstraf van achttien maanden opgelopen voor een diefstal met braak.

“Grote verantwoordelijkheid” 

De rechtbank hield bij de strafbepaling rekening met zijn strafblad én met zijn functie als imam. “Er rustte op hem een grote verantwoordelijkheid. Hij gebruikte zijn religieuze positie echter niet om bij te dragen tot een vreedzame samenleving, maar sloot zich aan bij een religieus geïnspireerde terroristische groep en nam de drie andere beklaagden in zijn kielzog mee.”

Yussuf E.G. kreeg acht jaar cel, Abdellah E.H., Hicham M. en Soufiane M. kregen ieder vijf jaar gevangenisstraf. De beklaagden verliezen ook hun Belgische nationaliteit en hebben nu enkel nog de Marokkaanse om op terug te vallen. Ze lieten alle vier verstek gaan. Vermoed wordt dat ze nog altijd in strijdgebied zitten of intussen overleden zijn.
75 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lutgard Crombez

  En binnenkort mogen hun kindjes naar België terug komen en genieten van het kindergeld en gans hun leven een psychische behandeling krijgen op kosten van de belastingsbetaler....

 • guido vermeyen

  magistraten beginnen zelf schrik te krijgen...of alles bleef bij het oude....zo erg zal het toch niet zijn mentaliteit....

 • Lucien Mertens

  Goed zo.

 • Anne Callebaut

  Nog duizenden te gaan,wat het VB voorspelde gebeurd nu het grote verschil is zij mogen dat doen en zijn geen racisten.

 • Frank Van den Bulck

  Meer van dat aub !!!