"Teleconsultatie moet blijven tegen zelfde tarief als gewone consultatie”

 Dr. Philippe Devos.
Belga Dr. Philippe Devos.
Het artsensyndicaat BVAS dringt er op aan om bij teleconsultaties hetzelfde tarief en hetzelfde remgeld te hanteren als voor een gewone consultatie. De artsenvereniging stelt dit in een reactie op de berichtgeving in De Tijd donderdag dat federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) aan definitieve regels voor teleconsultaties werkt. Ook het andere artsensyndicaat ASGB (Algemeen Syndicaat van Geneeskundigen van België) staat positief tegenover teleconsultaties. “Niet om àlle consultaties te vervangen, maar wel een aantal”, zegt dr. Reinier Hueting van ASGB. 

Op vraag van BVAS creëerde het Riziv op 16 maart twee nomenclatuurnummers, zo brengen dr. Philippe Devos en dr. Marc Moens, voorzitter en erevoorzitter van BVAS, in herinnering in een persmededeling. 

Remgeld

Een codenummer was bedoeld voor de telefonische triage van patiënten met een vermoeden van Covid-19-besmetting en een ander codenummer voor telefonisch advies voor andere patiënten, in het bijzonder mensen met een chronische aandoening die niet meer naar hun huisarts kunnen vanwege de richtlijnen in het kader van Covid-19. BVAS heeft op dat moment ingestemd met een honorarium van 20 euro, volledig terugbetaald aan de patiënt. Tijdens de duur van de coronacrisis was dat een eenvoudige en uniforme oplossing om de continuïteit van de zorg te garanderen.

BVAS is ook voorstander om de teleconsultatie permanent te maken, maar in dat geval volstaat 20 euro niet. "Om scheeftrekking te vermijden moet het tarief voor de teleconsultatie hetzelfde zijn als dat voor de gewone consultatie", stellen Devos en Moens. "Net zoals voor de gewone consultaties moet er ook een remgeld geheven worden, hetzelfde remgeld als op de klassieke consultatie."

Voorwaarden

De teleconsultatie aan het tarief van een gewone consultatie is een voorstel dat budgettair neutraal is, omdat de teleconsultatie een aantal standaardconsultaties zal vervangen. BVAS stelt wel voorwaarden: een arts mag geen teleconsultatie aanrekenen zonder een voorafgaande "fysieke" consultatie met de patiënt. Alleen artsen met een Riziv-nummer die hun praktijk uitoefenen op Belgisch grondgebied komen in aanmerking. 

Met andere woorden: de tele- of videoconsultatie kan niet zomaar elke fysieke consultatie vervangen. De raadpleging op afstand is geschikt voor de opvolging van chronische patiënten, maar niet voor nieuwe patiënten die zich voor het eerst met een klacht bij hun arts melden. Ook voor huisartsen die het advies van een dermatoloog of een andere arts-specialist willen inwinnen, is de teleconsultatie nuttig.

Arts beslist

Reinier Hueting, voorzitter van artsensyndicaat AGSB, zegt dat ook zijn vereniging al langer vragende partij was om te bestuderen of deze manier van ‘consultaties op afstand’ versneld zouden kunnen worden doorgevoerd. “Dat kan zeker voor een aantal chronische patiënten, die de arts goed kent, maar ook voor een aantal acute gevallen. En niet alleen huisartsen maar ook specialisten kunnen op die manier werken”, vindt Hueting. “Al is het wel de arts die autonoom moet kunnen beslissen of het nodig is dat hij/zij de patiënt in het kabinet ziet.”

Over de tarifering en het remgeld heeft het ASGB minder strikte verwachtingen dan BVAS. “Het afrekenen is meer een aangelegenheid voor de ziekenfondsen dan voor de artsen”, vindt Hueting. 

Lees ook: Het ‘nieuwe’ ziekenhuis ná coronacrisis: “Niet overbodig om nu al na te denken over extra capaciteit bij uitbraak nieuw virus” (+)
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Gino Denil

    Een teleconsultatie en dan nog eens langs moeten komen voor een spuit, medicament, voorschrift of een attestje. En dat is dan dubbel verdiend.

  • WILMA ULRIX

    Zelfde tarief van teleconsulatie en gewoon consult om scheeftrekking te voorkomen lijkt me logisch. Dus het gewone consult kan dan ook €20 euro kosten. Omgekeerd zou er op duiden dat artsen inhalig zijn. En dat zouden ze natuurlijk niet willen. Piet Philipse

  • Atikka Dani

    Wat de dokters niet verstaan, is dat ze op termijn hierdoor zonder werk zullen zitten. Ai zal de consultaties doen