"Technicus vuurde per ongeluk oefenmunitie af waardoor andere F-16 ontplofte en uitbrandde"

F-16's op de luchtmachtbasis van Florennes, provincie Namen. Foto uit 2014.
BELGA F-16's op de luchtmachtbasis van Florennes, provincie Namen. Foto uit 2014.
De F-16 die gisteren na een ontploffing helemaal uitbrandde op de luchtmachtbasis van Florennes in de provincie Namen, is geraakt door oefenmunitie van een andere F-16. Dat heeft de VRT uit goede bron vernomen. 

De munitie zou door een technicus zijn afgevuurd toen die bezig was met het onderhoud van het gevechtsvliegtuig.  Het Ministerie van Defensie geeft voorlopig geen commentaar. Bij het ongeval liepen twee technici gehoorschade op.

De uitgebrande F-16 is rijp voor de schroothoop.  Een ander toestel raakte lichter beschadigd. Hef federaal parket heeft een procureur-generaal aangesteld om de brand te onderzoeken. Dit is de procedure wanneer er een incident gebeurt met een militair vliegtuig.  Het federaal parket gaat in eerste instantie uit van een ongeluk. Ook  het Belgisch leger is een onderzoek gestart naar de ontploffing. 

De regering-Michel neemt binnenkort een besluit over de vervanging van de ruim vijftig verouderde F-16's. De bedrijven achter de F-35 (van Amerikaanse makelij) en de Brits-Duitse Eurofighter Typhoon hebben offertes gedaan, maar Frankrijk heeft de hoop nog niet opgegeven dat het de Rafale wordt. De F-35, ook Joint Strike Fighter (JSF) genoemd, ligt in polepositie. 
82 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dikke Van Aarschot

  ongeval kan gebeuren wie niets doet doet niets verkeerd

 • guido vermeyen

  efkes achter de stuurknuppel...pang pang pang roepen en op een willekeurige knop drukken, de kindertijd terug beleefd in een F16 en er als een haas vandoor gaan, zie het zo voor me.

 • Marc Baeyens

  "per ongeluk" hehe

 • freddy depaepe

  ze gaan hem overplaatsen naar onderhoud nucleaire raket instalatie

 • Denis Stock

  Dure kogels.