“Te zwart voor het scherm”: weervrouw RTBF reageert in emotioneel filmpje op racistische commentaren

Cécile Djunga kreeg na het weerbericht een telefoontje: "Je bent te zwart voor het scherm. We zien niets, alleen je kleren."
Screenshots Facebook/RTBF Cécile Djunga kreeg na het weerbericht een telefoontje: "Je bent te zwart voor het scherm. We zien niets, alleen je kleren."
"Je bent te zwart voor het scherm." Met die boodschap belde een tv-kijker na een uitzending van het weerbericht naar de RTBF. Voor weervrouw Cécile Djunga was het de druppel die de emmer deed overlopen, na een jaar vol racistische boodschappen. Ze reageerde met een emotioneel filmpje op Facebook. De reacties bleven niet uit. Een Rode Duivel reageerde al met een steunboodschap.

"Gisteren, op het werk, na het weerbericht, belde een vrouw om te zeggen dat ik te zwart ben. Dat ze niets kon zien op het scherm, alleen maar mijn kleren. Dat ik me moest realiseren dat ik niet geschikt was om op tv te komen, omdat ik te zwart ben", zo begint Djunga haar videoboodschap.

"Eerst moest ik er om lachen. Het is dan ook absurd. Maar het houdt niet op. Ik doe dit werk nu een jaar en ik ben het beu om voortdurend racistische, beledigende commentaar te moeten slikken. Het maakt me boos. Het raakt me, want ik ben een mens.

Het is niet de eerste keer dat de weervrouw geconfronteerd wordt met racisme. "Ik heb de neiging om zo'n commentaren te negeren, maar dit was de druppel die de emmer deed overlopen. Racisme is niet acceptabel. Ik ben bekend en krijg veel steun, maar daar kan niet iedereen op rekenen. Er zijn veel mensen die me vertellen over hoe ze gediscrimineerd worden."

Rode Duivel

De weervrouw kreeg na haar videoboodschap veel steun. Die kwam er onder meer van Rode Duivel Christian Kabasele. "Een kleine boodschap aan onze racistische vrienden", postte hij op Twitter. "Wees niet jaloers op mensen die er wèl in geslaagd zijn zin te geven aan hun leven." En hij wenste haar veel moed en kracht.

Ook Jean-Paul Philippot, CEO van de RTBF, reageerde verbolgen. “Cécile heeft mij een hele reeks berichten bezorgd die ze de voorbije maanden heeft ontvangen, maar  waarop ze niet reageerde”, zegt hij. “Het is een stortvloed van bagger waarvoor in een democratische samenleving geen plaats is. We zullen de wet handhaven en overwegen om deze mensen te vervolgen."

Magnette legt schuld bij N-VA

PS-politicus Paul Magnette, burgemeester van Charleroi, reageerde donderdagmiddag bij RTBF op de polemiek. Volgens hem is racisme er altijd al geweest, maar was dat vroeger minder uitgesproken. "Maar sinds enkele jaren, met de N-VA die het voortdurend heeft over Arabieren dit, berbers dat, joden daar en Aziaten ginder, is racisme meer gebagatelliseerd. Als zelfs regeringsleden, die verondersteld worden het goede voorbeeld te geven, voortdurend flirten met racisme, dan is het normaal dat gewone burgers het gerechtvaardigd vinden om zich openlijk racistisch uit te drukken. Hier speelt dus een politieke verantwoordelijkheid."

Unia: "Racisme blijft jammer genoeg realiteit in België"

Unia opent op eigen initiatief een dossier na de emotionele video van weervrouw Cécile Djunga. Dat bevestigde het Interfederaal Gelijkekansencentrum aan Belga. "Wij zagen de video vanochtend en besloten de zaak verder te onderzoeken", zegt de woordvoerder van Unia Michaël François, die stelt dat het centrum nog geen klacht heeft ontvangen. "We hebben al contact opgenomen met mevrouw Djunga en Jean-Paul Philippot (de administrateur-generaal van de RTBF, red.) om te bekijken welke acties we kunnen ondernemen en om samen na te denken wat we kunnen doen. Racisme blijft jammer genoeg een realiteit in België."

"Mevrouw Djunga heeft een belangrijke boodschap gelanceerd", verklaart François. Hij stelt dat "ras" nog steeds het belangrijkste criterium is om een dossier te openen wegens discriminatie of het aanzetten tot haat. "Volgens ons gaat het om een luide minderheid die zich racistisch uitlaat, maar het is tijd dat de stille meerderheid van zich laat horen", concludeert Unia.

Juridische stappen

De RTBF liet in een persbericht al weten dat racistische uitspraken "onacceptabel" zijn. De openbare omroep bevestigt ook dat Djunga heeft besloten om juridische stappen te zetten en benadrukt dat de RTBF haar daarin steunt. Caroline Dossogne, een collega van Djunga, kondigde aan dat ze het weer volledig in het wit gekleed zal presenteren om haar verontwaardiging te uiten.

Le Conseil supérieur de l'audiovisuel (CSA)- of de hoge raad voor de audiovisuele media - betuigt ook zijn steun aan de presentatrice en onderzoekt het tekort aan mensen met een andere huidskleur in de media. De raad pleit voor een betere vertegenwoordiging van de maatschappij in de media. "Alle spelers in de sector moeten bijdragen aan een meer harmonieuze samenleving", klinkt het. 
123 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yvan De Schrijver

  In eender welke job maakt noch de kleur van je huid, noch je naam, noch je Culturele achtergrond iets uit. Wat telt is dat je je job doet, punt aan de lijn. Dat heeft niks met politiek te maken enkel met basisfatsoen. Moeten we niet eerder fier zijn dat mensen die een andere achtergrond hebben mee vechten om ook hun plaatsje in ons land te verdienen ? De tijd van het Arische ras zou sedert de tweede wereldoorlog moeten achter ons liggen. Wij hebben ALLEMAAL allochtoon DNA!

 • eric brack

  Dit raakt mij diep :-( dat die dame die kritiek heeft op deze weervrouw dan een andere post opzet. Mijn steun heeft deze nieuwsanker ! You are beautyfull the way you are !

 • Jos Vermoesen

  Beter niet reageren op negatieve commentaren blijft de boodschap. Punt andere lijn!

 • Rigobert Deleu

  Voor rood blijft De wever kennelijk de boeman voor alles . Heel flauw van Magnette , als je met zón drogreden je moet behelpen dan heb je een perceptie probleem . De PS is al de hele legislatuur de wanhoop nabij .

 • Marc Corstjens

  @Raf Janssens... was dat een subtiel ironisch uitschuivertje ? :-)