"Taks op gsm-antennes is onwettig"

PHOTO_NEWS
De taks die telecomoperatoren in heel wat gemeenten moeten betalen voor het plaatsen van gsm-antennes ligt onder vuur. Het Brusselse hof van beroep oordeelde dat de gsm-antennetaks van de Brusselse gemeente Oudergem onwettig is, omdat mobiele telefonie als een publieke dienstverlening beschouwd moet worden. Dat zegt burgemeester van Oudergem Didier Gosuin (FDF). Hij vreest dat de gemeenten door het arrest miljoenen euro's aan inkomsten zullen derven.

Tien jaar al heft de gemeente Oudergem voor elke gsm-antenne een taks van 2.500 euro per jaar. Dat bracht de gemeente in totaal al vier miljoen euro op. Operator Belgacom had een rechtzaak aangespannen tegen de taks en krijgt dus nu gelijk.

Burgemeester Gosuin reageert verbaasd. "De operatoren genieten voortaan van een geprivilegieerd fiscaal statuut", zegt hij. "Telefonie is een geprivatiseerde sector die op de rug van de verbruikers grote winsten maakt waarvan het collectief belang niet meer mag genieten. Dat is niet wat ik versta onder publieke dienstverlening. Als economische spelers al niet meer moeten bijdragen aan het collectief belang, wie moet het dan nog wel doen, behalve de al te hoog belaste burgers", zegt Gosuin.

Als de uitspraak van het Brusselse hof van beroep navolging krijgt in andere rechtzaken kan dit grote gevolgen hebben voor de vele gemeenten die een gelijkaardige taks op gsm-antennes hebben. In Brussel alleen al zijn er tal van andere gemeenten die zo'n taks hebben. De gemeente Oudergem zal het arrest aanvechten bij het Hof van Cassatie.

Belgacom vecht taks systematisch aan
Volgens telecomoperator Belgacom zijn er enkele tientallen gemeenten in ons land die een taks heffen op het plaatsen van gsm-antennes. Belgacom vecht die taks systematisch aan voor de rechtbank. "We krijgen bijna altijd gelijk van de rechter. Dat is voor ons de reden geweest om lang geleden te beslissen de taks niet meer te betalen", aldus woordvoerder Jan Margot.