"Surrealisme op zijn Belgisch" deed Marokkaanse prof in gesloten centrum belanden

Professor Abdelkader Hakkou en rector Yvon Englert.
BELGA Professor Abdelkader Hakkou en rector Yvon Englert.
De Marokkaanse professor Abdelkader Hakkou, die sinds vrijdagnacht in het gesloten centrum van Steenokkerzeel was ondergebracht en zondagmiddag is vrijgelaten, had nooit opgesloten mogen worden. Dat zegt ULB-rector Yvon Englert, die met Hakkou de pers te woord stond. "Dit is surrealisme op zijn Belgisch", omschreef hij de feiten.

Abdelkader Hakkou reisde vrijdag naar België, omdat hij bij een onderzoeksproject betrokken is waar ook de Franstalige universiteit ULB aan meewerkt. Zijn paspoort en visum gaven hem al verschillende keren toegang tot het Belgisch grondgebied, maar vrijdag liep het fout. Volgens de prof begreep de politieagent die hem op de luchthaven van Charleroi controleerde het motief van zijn reis niet.

"Wij betwisten niet dat zijn documenten niet helemaal waren wat ze hadden moeten zijn, maar dat rechtvaardigt nog geen opsluiting en een uitwijzingsprocedure", reageert ULB-rector Englert. "Een eenvoudig telefoontje had voor de nodige inlichtingen kunnen zorgen." Englert benadrukt dat Hakkou in het kader van een universitair samenwerkingsproject naar België gekomen is, dat gefinancierd wordt door de federale overheid. "Dit is dus surrealisme op zijn Belgisch", vindt Englert. Volgens de rector is het niet de eerste keer dat genodigden aan de grens worden tegengehouden. "Ik keur dit klimaat af waarbij de universiteit gehinderd wordt in het uitdragen van haar universalistische visie en dat België een negatief imago geeft. We moeten wakker worden."
89 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jef vermeulen

  Maar laat die toch binnen. Enen meer of minder wat maakt het nog uit, we zijn toch overspoeld door mensen zonder papieren; Waarom geef je die man geen leefloon ? Een schande dat ze hem dat niet voorgesteld hebben.

 • Jurgen Vermaut

  Zijn papieren waren niet in orde en de wetgeving werd gevolgd. Dat tweede zijn de Franstaligen blijkbaar niet gewoon.

 • Dan Midden

  Kan iemand mij uitleggen waarom de federale staat een studie betaald over dadels waarbij proffen uit een ander land de studie moeten uitvoeren? België kweekt geen dadels! Ik dacht trouwens dat onderwijs een gewestelijke bevoegdheid was dus waarom moet België de Waalse scholen subsidiëren

 • Daniel Wouters

  De prof gespecialiseerd in dadels werd DADELijk opgepakt!

 • paul van de velde

  Mocht hij na controle worden doorgelaten, konden we in de pers lezen dat onze controle op de luchthaven een zeef is. Heel dat geval is zo doorzichtig als een kristal helder glas. Welke dadel-prof komt zonder geld en zonder betaalkaart naar hier met papieren die niet in orde zijn? Echt een mop.