"Strafprocedure tegen Roger De Clerck loopt verder"

Roger De Clerck.
BELGA Roger De Clerck.
De lopende strafprocedure tegen de textielgroep Beaulieu is nog niet stopgezet. Dat zegt minister van Justitie Stefaan De Clerck in reactie op een bericht in de krant De Tijd.

De Tijd meldde vandaag dat de Belgische staat geen beroep aantekent in de rechtszaak tegen Roger De Clerck, de stichter van de textielgroep Beaulieu en hoofdverdachte in de fraudezaak. Volgens de krant geeft de staat zich daarmee gewonnen in de zaak tegen de Beaulieu-stichter. De Kortrijkse rechter kende De Clerck eind juni een schadevergoeding toe van 22.500 euro omdat de gerechtelijke procedure tegen zijn bedrijf te lang - al meer dan twintig jaar - aansleept.
 
Maar volgens Carl Raeymaekers, de advocaat van de Belgische staat, is de strafzaak tegen de textielgroep Beaulieu nog niet van de baan. Dat zegt ook minister van Justitie De Clerck: "De lopende strafprocedure is niet stopgezet en loopt dus verder. Het vonnis kent enkel een schadevergoeding toe wegens 'overschrijding van de redelijke termijn' zoals het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in 2007 reeds had geoordeeld".
 
De Clerck voegt er nog aan toe dat "de berusting in dit vonnis gebeurde op eensluidend advies van de administratie en de advocaat". "Ik ben als minister van Justitie niet tussengekomen in de besluitvorming", luidt het. (belga/adb)