"Straatartiesten moeten 10 meter van terrassen blijven"

THINKSTOCK
Het Antwerps schepencollege heeft beslist dat straatartiesten minimaal 10 meter afstand moeten houden van horecaterrassen. Het wil alle regels, die eerder in de vergunning werden opgenomen, voortaan in de politiecode opnemen, zodat overlast gerichter kan worden aangepakt. Artiesten moeten voortaan ook geen vergunning meer aanvragen, maar kunnen al met een meldingsbevestiging de straat op. De regeling wordt in september aan de gemeenteraad voorgelegd.

Volgens het schepencollege krijgt de stad regelmatig klachten over opdringere straatartiesten. Die gaan onder meer uit van klanten op terrassen of van winkeliers die vinden dat artiesten te lang voor de vitrine blijven staan.

"Tot nu toe werden de voorwaarden voor straatartiesten telkens mee opgenomen in de vergunning die werd afgeleverd. Om het kader rond straatartiesten te verduidelijken, worden de toelatingsvoorwaarden nu mee opgenomen in de code van politiereglementen. Op die manier kan de politie gerichter optreden bij overlast", zegt het college in een persbericht.

Artiesten moeten voortaan ook geen vergunning meer ontvangen. Er komt een webformulier waarop ze een melding kunnen doen. Met de meldingsbevestiging - die een jaar geldig is - kan de artiest de straat op.

Geld in het bakje
Acts met vuur, wapens en dieren blijven verboden, net zoals geld gaan vragen op terrassen zelf. Nieuw is dat muziek spelen voortaan enkel kan op minstens 10 meter afstand van een horecaterras. Geld vragen kan daarbij enkel passief, door het uitstallen van een geldbakje.

Straatartiesten mogen in Antwerpen geen elektronisch versterkte muziek maken en moeten zich aan bepaalde uren houden.

"In tegenstelling tot andere Vlaamse steden moeten straatartiesten in Antwerpen geen retributie betalen en hoeven ze ook niet over een artistiek diploma te beschikken", benadrukt het stadsbestuur nog.