"Stop met beelden criminaliteit zelf online te plaatsen"

Screenshot YouTube
De lokale politie roept slachtoffers van (kleine) criminaliteit en verkeersagressie op om niet langer zelf de beelden daarvan via sociale media te verspreiden. De politie heeft naar eigen zeggen betere middelen om een onderzoek te voeren en waarschuwt voor inbreuken op de privacy.

De afgelopen weken verschenen er heel wat filmpjes van slachtoffers van kleine criminaliteit en verkeersagressie, bijvoorbeeld opgenomen met een dashcam. Gisteren nog plaatste een restaurantuitbater uit Knokke - met succes - een foto van een aantal tafelschuimers op Facebook "omdat de politie niets doet". Maar de politie is die trend beu, zo zegt Marc Hellinckx van de Vaste Commissie Lokale Politie in De Standaard.

"Geef zulke beelden aan ons. Wie er zelf mee aan de slag gaat, schendt de privacy. Als mensen zelf beginnen met opsporingen, zitten we op het randje van het maatschappelijk aanvaardbare." Volgens Hellinckx is de politie ook beter geschikt om de filmpjes te onderzoeken, omdat zij meer middelen heeft dan de gewone burger.

Een argument waar velen het niet mee eens zijn. Veel slachtoffers vinden dat daders veel sneller gevonden kunnen worden door de verspreiding via Facebook of Twitter. Bovendien gaat het vaak om feiten die voor de politie niet prioritair zijn.