"Stemmen voor extreemlinks spelen in de kaarten van rechts"

Premier Elio Di Rupo.
PHOTO_NEWS Premier Elio Di Rupo.
In een toespraak naar aanleiding van het Feest van de Arbeid in het Henegouwse Baudour heeft premier Elio Di Rupo (PS) gewaarschuwd voor een rechtse regering. "Er is nog nooit sociale vooruitgang geweest zonder socialisten in de regering", zei de premier. Stemmen voor extreemlinks spelen enkel in de kaart van rechts, zei Di Rupo ook.

De toespraak stond volledig in het teken van de nakende verkiezingen van 25 mei. Die draaien volgens Di Rupo rond een keuze tussen een linkse regering, met socialisten, en een rechtse regering met liberalen en N-VA. Die rechtse partijen willen de index afschaffen en "grote fiscale cadeaus uitdelen aan de hoogste inkomens".

"De rechtse krachten bereiden een groot offensief voor tegen de werknemers, de gepensioneerden, de middenklasse en de lage inkomens", zei Di Rupo, terwijl de PS "net het omgekeerde" wil. De PS belooft een fiscale hervorming waarbij 70 procent van de werknemers - de lage en middeninkomens - 120 euro netto per maand extra overhouden. De 1 procent rijkste Belgen zouden dan weer een vermogensbelasting moeten betalen.

Jaren 80
In zijn waarschuwingen voor een rechtse regering verwees Di Rupo meermaals naar de jaren 80, met de harde besparingen van de regeringen Martens-Gol, toen de socialisten in de oppositie zaten.

Op links krijgt de PS dan weer concurrentie van de PVDA+ (de PTB in Wallonië). Stemmen daarvoor speelt enkel rechts in de kaart, zei Di Rupo. "Het grootste cadeau voor rechts is de verdeeldheid van links", zei hij. "In de jaren 80 hadden de communisten twee zetels. Maar er was wel een rechtse regering".