"Stefaan heeft zijn moeder op mensonterende wijze laten sterven"

Stefaan Spooren.
BELGA Stefaan Spooren.
"Fien Boonen heeft haar zoon Stefaan Spooren geen toestemming gegeven om haar te doden. Dat zal de verdediging misschien proberen aantonen, maar dat is hier niet het geval. De beweerde toelating van Fien is geen rechtvaardigheidsgrond. Zijn de feiten uitgelokt? Neen. Is hier sprake van onweerstaanbare dwang? Neen." Dat zei advocaat Sophia Lycops namens de andere zoon en dochter van de 74-jarige Fien Boonen. Haar derde kind, Stefaan Spooren, reed met zijn moeder op 22 april 2011 tegen een boom in Dilsen-Stokkem. Zijn moeder bezweek aan haar verwondingen.

Met haar pleidooi wilde Lycops de mogelijke strategieën van de verdediging van Spooren uit de doeken doen. Zo kon de jury al kennismaken met alle mogelijke juridische argumenten die meesters Bert Partoens en Bert Neyens morgen kunnen bovenhalen om hun cliënt eventueel vrij te pleiten.

"Wat atypisch was bij het dubbele zelfmoordpact is waarom Spooren niet harder dan 60 kilometer per uur tegen die boom is gereden. Als rijschoolinstructeur wist hij toch dat hij harder had moeten rijden en dat ze geen gordel hadden moeten dragen. Ze hadden toch efficiënter kunnen zijn, door bijvoorbeeld een kilometer verder het kanaal in te rijden of door van een brug of kerktoren te springen. Neen, Spooren had vooraf alles goed uitgekiend", aldus meester Lycops.

"We zullen nooit een antwoord krijgen op de vraag wat er zich in zijn appartement in Hoeselt heeft afgespeeld, waar Spooren en Fien zich zogezegd eerst wilden verhangen aan een haak aan het plafond alvorens tegen een boom te rijden. Waarom zijn daar een vuile herenonderbroek, een washandje en een handdoek in de week teruggevonden? En lege strips medicatie? En een beha en panty in de vuilnisemmer? En waarom droeg Fien geen slip en lag haar rok omhoog na de klap tegen de boom? We zullen nooit weten wat daar gebeurd is. Deze man heeft een selectieve black-out. Aan geheugenverlies lijdt hij niet. Dat hebben we gehoord van de deskundigen. Hij is zeven keer verhoord omdat hij zoveel leugens vertelde. Hij heeft zijn eigen moeder, Fien Boonen, op een mensonterende wijze laten sterven", besloot Sophia Lycops in haar ruim anderhalf uur durend pleidooi. Morgenvroeg zal openbare aanklager Patrick Boyen zijn rekwisitoor houden, waarna de verdediging zal pleiten.