"Steeds minder senioren krijgen autoverzekering": Kris Peeters start onderzoek

(Archieffoto)
iStock (Archieffoto)
Minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) gaat onderzoeken of oudere bestuurders echt te vaak geweigerd worden voor een autoverzekering op basis van hun leeftijd.

Aanleiding is een klacht van gelijkekansencentrum Unia, dat meerdere signalen heeft gekregen van onder meer het Tariferingsbureau Auto. "Pure discriminatie", aldus Unia. Alleen blijkt dat een kwart van de verkeersdoden uit 2017 afkomstig is uit de leeftijdsgroep van 65 jaar of ouder. "Ouderen rijden even goed als jongeren. De leeftijd is geen bepalende factor voor de kans op ongelukken", klinkt het bij Unia.

Risico per kilometer

Vandaag gaf Vias Institute echter mee dat 25 procent van de personen die vorig jaar omkwamen in het verkeer 65 jaar of ouder zijn. Vias berekende daarom het risico per afgelegde kilometer.

"Voor personen van 75 jaar of ouder is het risico om dodelijk gewond te raken voor alle verplaatsingsmodi groter dan het gemiddelde over alle leeftijdsgroepen heen. Bijzonder sterk verhoogd is het risico bij de oudere fietsers en oudere voetgangers. Voor autobestuurders kunnen we twee types risico onderscheiden: dat ze zelf gewond (of gedood) worden in een ongeval of dat ze bij een ongeval betrokken zijn waarbij iemand anders gewond raakt (een passagier of de tegenpartij). Oudere bestuurders hebben vooral een verhoogd risico om zelf te sterven of zwaargewond te raken bij een ongeval." 

Verzekeringsberoepsvereniging Assuralia ontkent niet dat er in de sector al eens een fout gemaakt wordt bij het beheer van de contracten. 

Verleden

"Maar sowieso bekijken we het geval per geval", zegt woordvoerder Wauthier Robyns. "We bekijken onder meer of iemand al een verleden heeft van meerdere ongevallen. Die kan geweigerd worden. Een oudere bestuurder die nog nooit iets heeft voorgehad, zal nooit geweigerd worden. Maar alleen in uiterste omstandigheden zou iemand zich moeten wenden tot het tariferingsbureau (enkel wie door drie verzekeraars geweigerd is, red.)."
28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • raf peeters

  @Karel Van Campenhout ,juist heb ook die leeftijd ,55 jaar rijbewijs en nooit een ongeval al die jaren,mijn verzekeringsagent noemt mij een unicum,betaal amper nog verzekering zoveel korting heb ik en heb verschillende wagens en mag zelfs 3 ongevallen krijgen eer de premie zou stijgen.Er zijn er die nooit kunnen rijden en je hebt er die het nu eenmaal wel kunnen en heeft met leeftijd niks te maken.

 • Linda Dilissen

  Jongeren zijn risico en nu ook ouderen, die ze willen vermijden om te verzekeren, dan zou alleen de tussen leeftijd nog over schieten die weinig risico in houden en daardoor ze ook grotere winsten kunnen maken.

 • raf peeters

  Rij 55 jaar ongeval vrij ,als ik even de premie's en veelal omnium bijeen tel van de 55 jaar heb ik meer dan 1 wagen aan premie's betaald ,maw vanaf 70 jaar zou indien je ongeval vrij al die jaren rijdt Uw verzekering niks mogen kosten,zou een mooie geste zijn naar de klant toe die nooit brokken heeft gemaakt al die jaren en niet verdubbelen hè Mr james vroman,een schande om zo iets zelfs voor te stellen. Er al aan gedacht dat gepensioneerden recht hebben om van pensioen te genieten

 • marc ledure

  Dat is toch echt belachelijk, Er zijn ouderen die meer verstand hebben dan de snotneuzen die den dag van van dag in auto rijden en die nog veel kunnen leren aan die ouderen. Nu willen ze de grote jan uitgangen met te zeggen !! kijk ik kan in auto rijden. Om de 5 minuten veranderen de wegcodes hoe kunt ge nu nog kennen. Ken Kris Peeters de wegcode ???? Doe hem eens een examen afleggen.

 • jos duriau

  Dat is niet wijs zegt Peeters en het onderzoek is afgelopen.