"Staatsveiligheid nauwelijks gecontroleerd"

De Staatsveiligheid wordt nog nauwelijks gecontroleerd door het parlement. Dat staat in het verslag van de begeleidingscommissie over het jongste jaarverslag van het Comité I, het orgaan dat namens het parlement de inlichtingendiensten moet controleren. De Morgen bericht vrijdag over het verslag.


Belliraj
Het federaal parket trekt alle belangrijke terrorismedossiers, zoals dat van terreurverdachte Abdelkader Belliraj, naar zich toe en zet daarmee het Comité I en de parlementaire controle buitenspel. "Zodra er een gerechtelijk onderzoek is geopend, heeft het Comité I het nakijken", zegt een senator.


Pers
Een andere senator beklaagt zich erover dat "de huidige situatie ertoe leidt dat de begeleidingscommissie de pers moet consulteren om te weten wat er gebeurt in een bepaald gerechtelijk onderzoek". Voor hem is het duidelijk dat het geheim van het gerechtelijk onderzoek wordt ingeroepen om bepaalde dossiers aan het toezicht van het Comité I te onttrekken.


Debat
Meerdere senatoren willen dringend een debat over de rol die het parlement kan spelen in de democratische controle op de geheime dienst. "Ik ben zeer verontrust over mogelijke evoluties waarbij het Comité I enkel nog een parlementair excuus vormt terwijl het meer en meer van zijn inhoud wordt ontdaan", stelt een senator. (belga/mvl)