"Splitsing gerechtelijk arrondissement B-H-V niet goed voor veiligheid"

"Misdaadfenomenen overschrijden de gewestgrenzen", zegt Glenn Audenaert, hoofd van de federale gerechtelijke politie.
UNKNOWN "Misdaadfenomenen overschrijden de gewestgrenzen", zegt Glenn Audenaert, hoofd van de federale gerechtelijke politie.

Volgens Glenn Audenaert, hoofd van de federale gerechtelijke politie, brengt een splitsing van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde (B-H-V) de veiligheid van de bevolking in gevaar. Dat heeft Audenaert gezegd op een debat over veiligheid in Brussel, dat Open Vld'er Sven Gatz organiseerde, schrijft Knack vandaag op zijn website.

"Criminelen houden zich op in Brussel maar plegen feiten in Rand"

De splitsing van het gerechtelijk arrondissement B-H-V, een eis van de Vlamingen, "zal de veiligheid van de bevolking in de Vlaamse Rand en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest niet ten goede komen". Op het vlak van de misdaad vormt B-H-V namelijk één geheel. Criminelen houden zich doorgaans op in Brussel, maar plegen hun feiten - gijzelingen, overvallen, diefstallen - in de Rand.

"Misdaadfenomenen overschrijden de gewestgrenzen", zegt Audenaert, die benadrukt dat Brussel dé uitvalsbasis bij uitstek is voor criminelen allerhande.

"Rechtsbedeling danig bemoeilijken"

"Bij een splitsing van het gerechtelijk arrondissement zouden in de Rand gevatte criminelen voor Nederlandstalige rechtbanken verschijnen. 'Dat zal de rechtsbedeling danig bemoeilijken", waarschuwt Audenaert. "De doorgaans Franstalige of anderstalige daders moeten dan in het Nederlands berecht worden. Dat leidt binnen de kortste keren tot procedures bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens".

Professor Brice De Ruyver, die ook in het panel zat, was het volgens Knack.be roerend eens met het hoofd van de federale gerechtelijke politie. "Asymmetrische ontwikkelingen, onvermijdelijk met twee aparte gerechtelijke arrondissementen die eigen klemtonen gaan leggen, scheppen altijd nieuwe kansen voor criminelen. Als die splitsing er komt, dan zullen er heel wat in Brussel een vreugdedansje maken", zei De Ruyver. (belga/mvdb)