"Sp.a heeft geen alternatief verhaal"

Na de slechte peilingen: voormalig voorzitter Bruno Tobback (sp.a) daagt zijn partij uit

Photo News
Oud-voorzitter van sp.a Bruno Tobback vindt dat de partij moet wakkergeschud worden. "We missen een alternatief", klinkt het zaterdag in een interview in De Morgen.

Op de vraag waarom de sp.a op een bodemkoers zit, antwoordt Tobback dat het niet aan zijn opvolger ligt, maar dat de socialisten het "twintig jaar te gemakkelijk" hebben gehad. "Na de deelname aan enkele moeilijke regeringen zit er sleet op onze partij. Maar het grootste probleem is dat sp.a op dit moment nog geen tegenverhaal klaar heeft voor de kiezer. We missen een alternatief."

Wat Tobback betreft heeft de partij met de pensioenen een goed verhaal. "We gaan al veel te lang mee in het beeld dat de vergrijzing en de pensioenen niet betaalbaar zijn. Terwijl we perfect weten hoeveel de pensioenen gaan kosten: 2,3 procent van het bnp tegen 2040. Dat is minder dan de belastingverlaging van Gwendolyn Rutten", zegt de oud-voozitter, die verwijst naar het alternatief belastingsplan dat de Open Vld-voorzitster voorstelde.

Hoewel Tobback naar eigen zeggen stemde voor de decumul bij sp.a en strenge ethische regels, valt daar volgens hem geen verhaal aan op te hangen.

LEES HIERONDER HET VOLLEDIGE INTERVIEW MET TOBBACK IN ONZE PLUSZONE EXCLUSIEF VOOR ABONNEES. GEEN ABONNEE? PROEF NU VIER WEKEN GRATIS.

Je hebt 11% van dit artikel gelezen
70 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • boudewijn segers

  Hebben jullie de SPA al veel horen zeggen over de spaarrente nul??Nochtans de spaarcenten van vele kleine mensjes die juist dat spaargeld zullen nodig hebben om hun rusthuisfactuur te betalen want 4 op 5 kan met zijn pensioen rusthuis niet betalen.!!Socialisten al veel over gehoord??Kansen liggen voor het grijpen maar dan moet men Europa en Draghi durven aanvallen...maar niets.... al 6.5jaar spaarrente +-/ nul.!!!

 • Hendrik Goris

  Tom Faes hopelijk wordt je goed betaald om hier dag en nacht propaganda en leugens te verspreiden. Laagste inkomens gaan erop vooruit met deze regering, minder ongelijkheid.

 • Tom Faes

  Als je ziet wat deze rechtse regering allemaal uithaalt met bv de pensioenen kan het voor de sossen toch niet zo moeilijk zijn. Met Vld betalen we ons blauw en met de nva kleuren we stilaan geel van miserie. We gaan er met zijn bijna allen (uitgezonderd 4% rijken) er serieus op achteruit en dat zegt veel, heel,veel.

 • Jef Denijs

  Had de Sp.a niet zoveel migratie toegestaan die jaarlijks miljarden kost dan hadden we geen probleem met de pensioenen. Het enige wat we nog kunnen doen is de werkloosheid beperken in de tijd om de profiteurs eruit te halen en geen individuele sociale woningen meer geven aan alleenstaanden, dat zou al een pak besparen.

 • François Nuyts

  Ja , wat kan je nu nog verzinnen , misschien nog een extra partij kiezen om mee samen te gaan . Hopelozer dan nu kan bijna niet meer dus ...