"Sommige hespen in Belgische supermarkten zijn naam onwaardig"

Thinkstock
Sommige hespen in de Belgische supermarkten bevatten zoveel additieven en "opvulsel" dat ze buiten de wettelijke definitie van gekookte ham vallen. Dat blijkt uit een vergelijkende test van Test Aankoop. De consumentenorganisatie eist dat fabrikanten het vleespercentage op het etiket zetten, en wil meer eengemaakte Europese kwaliteitsnormen.

Test Aankoop onderwierp in totaal 34 producten aan een test. Acht daarvan vermeldden geen vleespercentage. Tien producten gaven een vleespercentage lager dan 95 procent, eentje zelfs van 72 procent. Drie goedkopere producten bevatten te veel vocht en te weinig vleeseiwit, waardoor ze nauwelijks voldoen aan de wettelijke definitie van ham.

Horeca Select en Albert Heijn

De ontvette ham van Horeca Select voldoet niet consequent aan de huidige Belgische wetgeving, en zou volgens Test Aankoop daarom beter als "bereid vlees, pic-nic" verkocht worden. Ook de achterham van Albert Heijn en de ham zonder zwoerd van Witte Producten voldoen volgens de testresultaten niet aan de Belgische wetgeving.

Het probleem bij die laatste twee is dat dit niet verplicht is, omdat ze vanuit respectievelijk Nederland en Frankrijk worden ingevoerd. Test Aankoop pleit daarom al lang voor meer eengemaakte Europese kwaliteitsnormen, maar wijst erop dat net het omgekeerde gebeurt. 

Test Aankoop pleit al lang voor eengemaakte Europese kwaliteitsnormen, maar wijst erop dat net het omgekeerde gebeurt

"Nog niet zolang geleden werd het 'mayonaise-KB' aangepast door minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters, waarbij de kwaliteitsnormen naar beneden toe werden bijgestuurd. Ook het Koninklijk Besluit betreffende ham zit in de pijplijn en een zelfde resultaat, afzwakking van de kwaliteitsvereisten, wordt verwacht. Blijkbaar is de minister meer begaan met de economie dan met de consument", klinkt het.

De klant wordt aangeraden goed naar het etiket te kijken. De industriële varianten in de koeltogen van de supermarkt bevatten vaak goedkope vulingrediënten (water, zetmeel en gelatine), en voorverpakte gekookte ham bevat vaak een hele resem additieven. Het volstaat niet om E-nummers op het etiket te vermijden, omdat fabrikanten ze vaak ontwijken door alternatieve benamingen te gebruiken. Ook beloftes als 'zonder toegevoegd nitriet' bleken niet altijd te kloppen.
49 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tommy Roelants

  Als mensen die 'minderwaardige' ham nu graag eten, wat is dan het probleem? De prijs per kilo is bekend, de voedingsinfo staat keurig op de verpakking, en de smaak is persoonlijk... Waar moeit Test Aankoop zich mee?

 • Jan Boden

  Wij kopen nog enkel hesp van Jan Jambon.

 • Kris Matthys

  Ga bij den beenhouwer op den hoek die zijn hespen zelf maakt..... minder maar beter.....

 • Chris Stevens

  Leve de bio ham uit bvb Bioplanet...

 • Lieven Cleymans

  Anno 2018 moet men in het oh zo goede verenigde Europa nog pleiten voor een gemaakte normen ! Super