"Soldaten in politie-uniform? Onaanvaardbaar"

BELGA
Enkel extra middelen voor de politie kunnen een doeltreffende strijd leveren tegen terrorisme. Zo reageert VSOA Politie op verklaringen van Didier Reynders. De MR-vicepremier stelde in 'Het Laatste Nieuws' voor om de soldaten desnoods politie-uniformen te laten dragen.

"Ik ben voorstander om een mobiele ploeg van zo'n driehonderd militairen permanent in te zetten voor de bescherming van ambassades, gebouwen, joodse scholen, synagogen en misschien voor nog andere zaken", lanceerde Reynders dit weekend. "En als het uniform van para's afschrikt, moeten ze misschien politie-uniformen dragen." Nochtans blijven coalitiepartners CD&V en Open Vld het tijdelijke karakter van de militairen in het straatbeeld onderstrepen.

"Ondenkbaar en onaanvaardbaar", reageert VSOA Politie. "Je moet weten dat met de besparingen van de vorige en de huidige regering de politie sowieso al niet meer in staat is om een volledig basisuniform te voorzien voor alle rekruten in de politieschool."

De vakbond benadrukt nog dat de strijd tegen terreur grondig onderzoekswerk en dus extra mensen en middelen vereist. "Zijn het opnieuw de para's die alweer het werk zullen doen? Zonder twijfel zal een weekje opleiding weer volstaan."