"Soedanees identificatieteam bestaat volledig uit geheim agenten"

photo_news
De gecontesteerde Soedanese overheidsmissie die vorige week in ons land is neergestreken om vluchtelingen te identificeren, bestaat volledig uit geheim agenten. Dat zegt een voormalige medewerker van de Soedanese geheime dienst.

Onze getuige, die vorig jaar asiel kreeg in België, heeft de vijf deelnemers aan de overheidsmissie geïdentificeerd met behulp van bevriende ex-collega's bij de inlichtingendiensten in zijn thuisland. "Drie van hen zijn geheim agenten uit Soedan, de twee overige werken hier in België op de ambassade - maar ook zij zijn lid van de NISS, net als de ambassadeur zelf. Dat hij en zijn team zich nu met de zaken mogen bemoeien, is slecht nieuws. Want het zijn precies dát soort mensen voor wie velen van ons de vlucht namen. Wie terug naar Soedan moet, staat er slecht voor. Politieke tegenstanders en leden van stammen die door president al-Bashir geviseerd worden, zullen door die geheim agenten als criminelen of spionnen bestempeld worden. Zodra ze 'thuis' zijn, wacht de martelkamer."

RV

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vindt niet dat dit zijn argumentatie ondergraaft. "Personen die vrezen dat ze gevaar lopen, kunnen op elk moment asiel aanvragen", zegt zijn woordvoerster. "Ook als ze al in een gesloten centrum zitten, ook als ze al geïdentificeerd zijn door het team." (SSB/DDW) 

Hoe kan het dat er mensen van de geheime dienst op de Soedanese ambassade werken? Wat staat Soedanezen die terug moeten keren te wachten? Lees het hele verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!
55 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Stef luyten

  De regeringen waarin de sossen zetelden handelden toch ook met Erdogan, ook een dictator en daar weet men ook niet wat met mensen gebeurt. Zij die hier zijn en geen asiel aanvragen moeten dan maar vertrekken,zo erg zal hun toestand dan niet zijn want dan vraag je daar waar je eerst aankomt direct asiel aan. Maar het is altijd hetzelfde.

 • cynicus

  Rood en groen roept moord en brand en wil Francken op de brandstapel.Maar als men naar hun oplossing vraagt voor deze illegalen die hier geen asiel willen aanvragen, blijft het muisstil.Zo is het natuurlijk gemakkellijk om kritiek te uiten.

 • jean-pierre rejek

  Als ge niets verkeerd hebt gedaan en uw papieren niet hebt laten verdwijnen dan hebt ge ook niets te vrezen,maar de waarheid zullen ze toch niet vertellen wat ze uitgespookt hebben,ik heb geen geld om naar Afrika te gaan maar zij zijn wel hier geraakt leg mij dat ééns uit ,ze doen alsof wij hier alles voor niets krijgen maar weten zeker niet dat we gans ons leven hard gewerkt voor hebben.

 • Luc Vandamme

  Het is wel gemakkelijk om steeds iemand de schuld te geven net terug van die politiekers die er tegen zijn om deze mensen terug te sturen.Maar als er op een dag van die mensen in je huis zullen staan als je terug komt van boodschappen of zo wat dan.Als je eens naar het programma bekijkt hoe streng ze in Amerika en Australië en Canada aan de douane zijn . Ik vraag me af wat die politiekers zouden zeggen als ze daar aan de douane staan en dat ze zeggen je komt er niet in.

 • jurgen de noor

  het gaat er hem om dat men deze mensen wil identificeren. ze hebben hun papier verloren of moedwillig weggegooid. indien ze hun papieren hebben of hun identiteit bekend is kan men asiel aanvragen indien het waar is wat ze zeggen. dat ze gemarteld of gedood zullen worden. in feite hebben ze gegokt en bijna verloren, door hun papieren weg te gooien en alleen maar naar engeland te willen doorreizen.