“Snuiven wordt genormaliseerd”: Proximus haalt reclamespot bij Eén-serie 'Over Water’ van de buis na klachten

Twitter
De Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame (JEP) heeft tot nu toe zes klachten ontvangen over de reclamespot van Proximus bij de Eén-serie 'Over Water'. Dat werd vandaag vernomen bij de reclamewaakhond, die niets mag zeggen over de identiteit of hoedanigheid van de klagers. Proximus liet later op de dag weten dat het de reclamespot van de buis haalt.

Vorige week uitten organisaties die aan drugspreventie doen al kritiek op de bewuste reclamespot, die voor en na de fictiereeks over cocaïne in de Antwerpse haven op zondagavond wordt uitgezonden. Samen met het Proximus-logo verschijnt de zin "Geniet samen van de wekelijkse dosis actie", waarbij de letters lijken te worden opgesnoven. 

Onder meer Tom Evenepoel van de Vereniging voor Alcohol- en Andere Drugsproblemen (VAD) klaagde in Het Nieuwsblad aan dat dit drugsgebruik normaliseert.

De JEP heeft na het ontvangen van de klachten een dossier geopend. "Zoals bij andere dossiers wordt de adverteerder uitgenodigd om een reactie te geven, en dan wordt het dossier voorgelegd aan de jury die een beslissing neemt", vertelt een JEP-medewerker. 

De jury zal het dossier op de eerste vergadering na de kerstvakantie, op dinsdag 8 januari, bespreken. Indien nodig zou de JEP kunnen bevelen om de reclame stop te zetten of te wijzigen. 

“Nooit de bedoeling geweest”

Bij Proximus werd niet gewacht op de uitspraak van de JEP. De telecomoperator liet weten dat het het reclamespotje vanaf de volgende aflevering van het Eén-programma vervangt door een meer generieke variant. 

Woordvoerder Fabrice Gansbeke benadrukt dat de beslissing om de spot in te trekken intern al werd genomen, voor de berichtgeving over de klachten bij de JEP.

“Bij spots die voor of na een programma worden uitgezonden, willen we op ludieke wijze de link leggen met dat programma”, verklaart Gansbeke.  “Het is nooit de bedoeling geweest om druggebruik te minimaliseren.” 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.