"Snelleresponsteams hebben meerwaarde in Antwerpse politie bewezen en worden uitgebreid"

politie antwerpen
De snelleresponsteams (SRT's) zijn nu een jaar actief en de Antwerpse korpschef Serge Muyters is erg tevreden over de resultaten. In het begin was de inzet van deze teams eerder controversieel omdat het over schietgrage jongens zou gaan, maar nu blijken ze onder meer erg efficiënt te zijn om actief geseinde personen op te sporen. De snelle tussenkomst zorgden er niet alleen voor dat veel slachtoffers hun gestolen gsm's of portefeuilles terugkregen, maar ook dat dieven vaker op heterdaad gevat werden.

De taak van de SRT's: 24 uur op 24 beschikbaar zijn voor snelle tussenkomsten in heel Antwerpen. In het afgelopen jaar zijn de SRT's 6211 keer mee aangestuurd ter ondersteuning van de interventieploegen. Korpschef Serge Muyters: "Onze snelleresponsteams zijn speciaal opgeleid om tactisch en snel tussenbeide te komen, of om een gevaarlijke situatie professioneel te bevriezen tot de aankomst van het bijzondere bijstandsteam."

In het eerste jaar dat Lokale Politie Antwerpen haar snelleresponsteams inzette, is het aantal arbeidsongevallen bij de reguliere interventieteams met 18 procent gedaald. 

Interventie in jeugdinrichting
De teams hebben een bijkomende uitrusting om hun taken te vervullen, zoals ballistische schilden en speciale helmen. Ze hebben ook het less lethalwapen FN303, wat met een soort van verfkogels werkt, bij. Naar aanleiding van een interventie in een jeugdinrichting vorig jaar werden bijkomende afspraken gemaakt rond deze specifieke tussenkomsten. Het Comité P oordeelde dat de interventie zelf proportioneel was. 

Uitbreiding
Het team zal in 2017 nog verder uitgebreid worden met nieuwe gemotiveerde en goed opgeleide inspecteurs. En omdat een goede herkenbaarheid bij incidenten omwille van de veiligheid van groot belang is, zal SRT volgend jaar omschakelen van burgerkledij naar functionele politiekledij. Ook dit jaar werd er al bijgestuurd: de Antwerpse politie kocht twee snellere en veiligere wagens van het type Audi A6 aan.

politie antwerpenReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.