'Slordige' Jan Loones (N-VA) onschendbaarheid kwijt?

De parketten van Brugge en Veurne willen Vlaams parlementslid Jan Loones (N-VA) uit Oostduinkerke dagvaarden voor een aantal verkeersinbreuken. Het parket-generaal in Gent heeft het Vlaams parlement bovendien gevraagd om de parlementaire onschendbaarheid van Loones op te heffen.

Snelheidsovertredingen
Naar verluidt zou het vooral gaan om snelheidsovertredingen. Het Vlaams parlement moet nu beslissen of Loones zich al dan niet voor de rechter zal moeten verantwoorden. Woensdag komt de commissie Vervolgingen van het Vlaams parlement hierover bijeen. De plenaire vergadering van het Vlaams parlement moet zich uiteindelijk uitspreken of de onschendbaarheid van Loones wordt opgeheven.

Boetes intussen betaald
Loones (N-VA) erkent dat het parket hem wil vervolgen omdat hij een aantal boetes wegens overdreven snelheid niet had betaald. Intussen heeft hij dat wel gedaan, zegt Loones zelf. Hij meent dat de vraag naar het opheffen van zijn parlementaire onschendbaarheid zonder voorwerp is geworden.

Niet eens met principe
"Ik had een aantal boetes niet betaald. De politieke uitleg hiervoor is dat ik het niet eens ben met de manier waarop de middelen uit het boetefonds worden verdeeld", zegt de N-VA'er. Een vaker gehoorde klacht bij Vlaamse politici is dat er verhoudingsgewijs teveel middelen uit dat fonds naar Waalse politiezones vloeien.

Volgens Loones is er ook een privéreden en is hij slordig met het betalen van boetes. (belga/svm/eb)

Jan Loones.
UNKNOWN Jan Loones.