"Slecht afgestelde stemcomputers leveren extra stemmen op"

BELGA
Bij de gemeenteraadsverkiezingen hebben verschillende kandidaten extra voorkeurstemmen, en soms zelfs een zetel, gekregen omdat de stemcomputers te gevoelig afgesteld staan. Dat schrijven de Coreliokranten.

Kiezers die te hard of per ongeluk twee keer drukten op het stemveld van een partij, gaven automatisch een voorkeurstem aan een kandidaat. Wie die gelukkige was, hing af van de plaats van dat veld op het computerscherm.

Onbekende
Zo kreeg de relatief onbekende Nick De Wilde (Vlaams Belang) in Antwerpen 2.077 voorkeurstemmen, en raakte hij verkozen met meer stemmen dan Belang-voorzitter Bruno Valkeniers (1.221 stemmen). Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) gelooft niet dat mensen door te lang drukken op de stemcomputer ongewild op bepaalde kandidaten gestemd hebben. Zijn agentschap en het bedrijf dat de computers leverde "hebben dat vandaag nog eens uitgeprobeerd", benadrukte hij op Radio 1.

85.000 tests
"Wat wel kan is dat de kiezer de vinger op het scherm houdt en gemakshalve de eerste de beste persoon aanvinkt. Er zijn telkens twee aparte handelingen nodig", onderstreept Bourgeois. "Mijn agentschap en het bedrijf dat de computers leverde spreekt tegen dat dit kon gebeuren door te lang te drukken." Ook bij de 85.000 tests door PriceWaterhouseCoopers is het probleem "nooit gesignaleerd".

Controles    
Bovendien voorziet het systeem in verschillende controles, argumenteert de N-VA-minister voorts. "Zo kan je niet alleen je print nalezen, maar je ziet het ook op het scherm, waar je je stem nog eens moet bevestigen. Ik ga ervan uit dat mensen die stemmen, dat ook bewust doen."

Potlood
Staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V) wil in 2014 liefst terug overal met potlood en papier laten stemmen. "Problemen met stemcomputers zijn geen details meer", tweette hij.
"De verkiezingen zijn de hoeksteen van onze democratie, maar ik heb het gevoel dat er vroeg of laat iets serieus zal mislopen", verduidelijkt Bogaert, onder meer ook verwijzend naar de problemen met USB-sticks in Brugge. "De besparingen wegen in mijn ogen niet op tegen de risico's."