“Slachtoffer moet gewaarschuwd worden als dader met enkelband in de buurt komt”

photo_news
Zuhal Demir wil werk maken van een vorm van technologische detectie waarbij slachtoffers van misdrijven een melding krijgen als een dader die onder elektronisch toezicht staat zich in hun buurt bevindt. Dat zei de N-VA-politica tijdens een werkbezoek aan het Vlaams Centrum voor Elektronisch Toezicht (VCET) in Brussel.

Het was het eerste werkbezoek van de nieuwe minister van Justitie en Handhaving. De VCET staat in voor de uitvoering van het elektronisch toezicht. De minister kreeg een rondleiding in de gebouwen en nam ruim de tijd om te praten met het personeel.

“Er kan altijd iets gebeuren als je je bukt”
Demir zei na afloop dat het professionalisme van de dienst haar opgevallen was. Ze beloofde ook te werken aan de veiligheid van het personeel. Nu worden die werknemers alleen uitgestuurd om enkelbanden aan te brengen, zonder politie. “Je weet nooit wat er kan gebeuren als je je bukt om de enkelband aan te brengen. Je weet ook niet in welke context je terechtkomt, in welke gezinssituatie. Sommige daders hebben een heel zwaar strafblad. Het is maar logisch dat we dan bekijken of begeleiding opportuun is.”

Demir wil ook slachtoffers van misdrijven beter beschermen. Ze wil komen tot een vorm van technologische detectie waarbij slachtoffers van een misdrijf melding krijgen als een dader onder elektronisch toezicht zich in de buurt bevindt. “We zouden op die manier kunnen ingrijpen om slachtoffers onmiddellijk in veiligheid te brengen”, zei Demir. De precieze mogelijkheden worden nog onderzocht, maar een ‘slachtofferapplicatie’ is alvast een optie. Bedoeling is in elk geval dat de maatregel nog deze legislatuur vorm krijgt.

“Slechts voor kwart bevoegd”
Tot slot uitte Demir haar frustratie over het feit dat het Vlaamse niveau slechts bevoegd is voor het elektronisch toezicht en niets in de pap te brokken heeft bij het bepalen van de strafmaat. “Ik vind justitie en het vertrouwen van de burger in justitie heel belangrijk. Het is frustrerend als je dan ziet dat we maar voor een kwart bevoegd zijn en voor de rest afhangen van het federale niveau. (...) We kunnen zelf niets ondernemen. Het enige wat we kunnen doen als iemand bijvoorbeeld zijn voorwaarden schendt, is dat melden.”

Overigens wordt ook de mogelijkheid onderzocht om minderjarigen te monitoren, ook al ligt die kwestie in ons land gevoelig. “Maar ik denk dat er goede afgebakende doelgroepen zijn van minderjarigen waar een vorm van structuur een zeer nuttig middel kan zijn. Dit valt dus zeker te onderzoeken”, aldus Karine Moykens als secretaris-generaal van het departement Welzijn.

Aantal neemt toe
Het aantal personen met een enkelband lijkt ook dit jaar op een record af te stevenen. Eind november hadden al 3.779 personen een enkelband gekregen. In heel 2018 waren er dit 3.997. 

Vooral het aandeel van mensen in voorhechtenis blijkt toegenomen, tot 13,5 procent. Deze vorm van elektronisch toezicht is de enige waarbij de enkelband vergezeld gaat van een gps-toestel. In de overige gevallen wordt louter de klassieke enkelband gebruikt.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • peter deman

  Onzin, extra gevangenissen moeten er zijn.

 • Gilles Standaert

  ik pleit eerder voor een upgrade van de enkelband. kom je in de buurt van je slachtoffer dan krijg je een electroshock. Maar dat gespuis gaat het nooit leren, ik heb het over justitie.

 • branda van den berg

  Ja zeker als het eene is met uwe achternaam!!!!!!!

 • Claudia Rosseel

  Het lijkt me goed dat een slachtoffer tijdig een melding ontvangt, maar het blijft m.i. aan de dader om elke vorm van contact te mijden. De verantwoordelijkheid hiervoor mag niet bij het slachtoffer gelegd.

 • Emi De graeve

  De OORZAAK aanpakken in plaats van de gevolgen... Dat leren ze in dit land nooit :-)