"Schrappen heffing op putwater geen oplossing voor problemen droogte"

BELGA
Het schrappen van de heffing op putwater, zoals het Algemeen Boerensyndicaat vraagt, is wellicht geen oplossing voor de problemen die de boeren ondervinden met de droogte. Dat zegt Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V).

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) wijst erop dat landbouwers een heffing moeten betalen als ze hun velden sproeien met putwater. "Deze heffingen dreigen de zo al hoge beregeningsfacturen onbetaalbaar te maken", hekelt de organisatie. ABS vraagt Vlaanderen om de heffing tijdelijk kwijt te schelden, omwille van de uitzonderlijke omstandigheden.

"Ik heb begrip voor de vraag van ABS, maar dit biedt wellicht geen oplossing", reageert Schauvliege. "Een vrijstelling van de heffing op putwater vergt een aanpassing van het decreet. Voor oktober of november kan dat onmogelijk door het parlement zijn goedgekeurd. Een vrijstelling met een retroactieve werking is niet mogelijk", aldus de minister. 
36 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Christine Laevers

  Ik val achterover: een heffing betalen op putwater ??? Hier op het Franse platteland heeft bijna iedereen een waterput. Die van mij is meer dan honderd jaar oud. Ik hoop dat ze in Frankrijk niet zo gek worden. Seffens moet men in België ook nog betalen als men woont in een regio met relatief propere lucht.

 • alois philipsen

  Erik Loyens dat is al vele jaren zo, zeker al meer dan twintig jaar.

 • Erik Snarevlis

  Een heffing op "regen" ? Daar komt put of grondwater toch voornamelijk vandaan niet ? Waarom geen heffing op hoge temperaturen, die komen meer en meer voor ...

 • Eric Loyens

  Voor diegene die het niet weten als je thuis aan je woning een put laat boren en grondwater gebruikt moet je daar nu als partikulier ook op betalen en niet alleen voor het water maar ook voor het afvoeren via de riool moet je betalen altijd maar betalen betalen betalen betalen

 • van roy jozef

  de boeren bepalen de prijs niet van de aardappelen, dat doen die afzetters van opkopers, en de supermarkten,25 KG aardappelen gekocht bij een boer in de vlaanders, 7 EURO VIJFTIG, recht van het veld, in de supermarkten,1 EURO EN MEER voor 1kilo !! wie is de afzetter? honderden hectaren in de west hoek, en INVOEREN vanuit Rusland. en zo is er dat met veel het geval, wie zijn hier dan de snullen? wij denk ik.