"Schokkend dat ook Belgische staat betrokken is bij belastingschandaal"

De BMI is een van de namen die opduiken in de Paradise Papers. De investeringsmaatschappij is voor 65% in handen van de Belgische staat en betrokken bij een postbusconstructie op de Britse Maagdeneilandenis.
Thinkstock De BMI is een van de namen die opduiken in de Paradise Papers. De investeringsmaatschappij is voor 65% in handen van de Belgische staat en betrokken bij een postbusconstructie op de Britse Maagdeneilandenis.
Oxfam Solidariteit vindt het niet kunnen dat de Belgische Maatschappij voor Internationale Investering (BMI) betrokken is bij de Panama Papers, een nieuw schandaal rond belastingontduiking dat afgelopen weekend aan het licht kwam.

Zo investeert de BMI onder meer via de Britse Maagdeneilanden en Hongkong in de Dinh Vu Industrial Zone, een groot havenproject in Vietnam. De investeringsmaatschappij is voor 64 procent in handen van de Belgische staat, en blijkt al twintig jaar betrokken te zijn bij de constructie op de Maagdeneilanden. Maar in al die jaren werd er met geen woord over gerept in haar jaarrekeningen. 

Oxfam is geschokt dat de Belgische staat betrokken is bij het belastingschandaal. "Investeringen via schimmige belastingparadijzen zijn niet duurzaam, noch sociaal. Belastingparadijzen zitten transparantie in de weg en ondermijnen de belastinginkomsten van ontwikkelingslanden."

Ontwikkelingslanden verliezen ieder jaar miljarden aan inkomsten omdat multinationals belastingen ontwijken

Oxfam

De organisatie roept de regering op om "publieke investeringen via belastingparadijzen te verbieden. Daarnaast moet er een onderzoek komen naar mogelijk inkomstenverlies van Vietnam. Meer algemeen pleit Oxfam voor de invoering van sterke controlled foreign company rules (CFC-regels), een maatregel tegen het parkeren van winsten in belastingparadijzen", klinkt het.

De ngo benadrukt het belang van het verlies van inkomsten voor ontwikkelingslanden. Die "verliezen jaarlijks naar schatting 100 miljard dollar aan belastinginkomsten omdat multinationals belastingen ontwijken. Een derde van dat bedrag, 30 miljard dollar, is voldoende om het leven van acht miljoen vrouwen en kinderen te redden, als het in gezondheidszorg geïnvesteerd zou worden", besluit Oxfam.

Panama Papers

Naar aanleiding van de recente onthullingen over de Paradise Papers hadden de oppositiepartijen verzocht om de bijzondere en onderzoekscommissie Panama Papers te heropenen, maar de meerderheid heeft dat verzoek vandaag afgewezen.

De meerderheidspartijen haalden daarvoor juridische argumenten aan. Zo heeft de commissie Panama Papers haar rapport afgerond. Dat moet volgende week enkel nog groen licht krijgen in de plenaire Kamer.

De Kamercommissie Financiën moet nagaan welk gevolg aan de nieuwe onthullingen wordt gegeven. Een nieuwe bijzondere of onderzoekscommissie zit er niet in. De oppositie had die piste onder voorbehoud naar voren geschoven, omdat achter de Paradise Papers een andere mechanisme schuilgaat - fiscale optimalisatie - dan bij de Panama Papers (fraude). 
29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • raymond van der craen

  Het wil niet zeggen dat de trado partijen deze onrechtvaardige knoeiboel georganiseerd hebben in het verleden dat de N-VA niet moet ingrijpen en de wetten aanpassen. Schreeuwen langs de zijlijn is gemakkellijk nietwaar mr. Van Overveld! Doe er wat aan!

 • raymond van der craen

  Het wil niet zeggen dat de trado partijen deze onrechtvaardige knoeiboel georganiseerd hebben in het verleden dat de N-VA niet moet ingrijpen en de wetten aanpassen. Schreeuwen langs de zijlijn is gemakkellijk nietwaar mr. Van Overveld! Doe er wat aan!

 • vanaeken jokke

  Al twintig jaar daarom dat de achterpoorten moesten blijven open staan van de trado partijen.Nu nog wat woorden en zinnen verdraaien waar een paar partijen in gespecialiseerd zijn zodat ze NVA de schuld kunnen geven.

 • Ben Geudens

  Het is verkeerd om goederen en diensten te monopoliseren en vervolgens mensen te dwingen om gratis te werken voor overprijsde rantsoenen van die goederen en diensten. Belastingen zijn niet meer dan afpersing en georganiseerde misdaad. Oxfam moest zich schamen.

 • oswald billiet

  De minister van financiën kan het zeer goed uitleggen en kent het bochtenwerk als geen ander. Hij zou op Terzake moeten geweerd worden want daar spreekt hij met gespleten tong. Hij moet niet komen vertellen dat hij niets afwist van de Belgische deelname in de belastingsparadijzen. Als dat zo is, dan is hij, ofwel naïef ofwel een veinzer.