"Schmallenbergvirus treft twaalf schapenbedrijven"

UNKNOWN
Het schmallenbergvirus is in België al bij twaalf schapenbedrijven vastgesteld, zo blijkt uit nieuwe gegevens van het federaal voedselagentschap (FAVV). Het virus, dat misvormingen veroorzaakt bij kalveren, geiten- en schapenlammeren, vormt geen gevaar voor de gezondheid van mensen.

Het voedselagentschap ontdekte het virus in twaalf van de veertien onderzochte schapenbedrijven, zo blijkt uit de gegevens op de website van het FAVV. Er werden ook acht rundveebedrijven en één geitenbedrijf onderzocht; daar bleken alle controles negatief. De meeste vaststellingen gebeurden in de provincie Antwerpen, maar ondertussen is het virus ook in de provincies Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen ontdekt, verduidelijkt Lieve Busschots van het federaal voedselagentschap. In welke gemeenten het virus precies werd aangetroffen, werd niet meegedeeld.
 
De eerste uitbraken van het schmallenbergvirus, dat vermoedelijk verspreid wordt via muggen, werden in de loop van de zomer van 2011 gemeld in Duitsland. Het CODA, het Belgische referentielaboratorium voor dierziekten, toonde op 22 december 2011 ook het bestaan van het virus in België aan. In Nederland werd het schmallenbergvirus volgens de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteiten (NVWA) ondertussen al vastgesteld bij 34 bedrijven. (belga/tma)