"Schietpartij in Anderlecht was fait divers"

Burgemeester van Brussel, Freddy Thielemans.
UNKNOWN Burgemeester van Brussel, Freddy Thielemans.
"Brussel is een vredelievende stad waar 'faits divers' helaas dramatisch kunnen aflopen." Dat beweert Philippe Moureaux, PS-burgemeester van Molenbeek, in Terzake. De Brusselse burgemeester Freddy Thielemans (PS) geeft zijn partijgenoot volmondig gelijk. Dat er in Brussel op klaarlichte dag met kalasjnikovs geschoten wordt, "is overal een probleem". De politievakbonden hebben alvast een stakingsaanzegging ingediend omdat ze op het terrein onvoldoende gesteund worden.

Een fusie van alle Brusselse politiezones vindt Moureaux een slecht idee, "een monster van Loch Ness". "Telkens als er een probleem is, vragen de Vlamingen één politiezone. Je kan over vanalles discussiëren, maar dat heeft niets te maken met het probleem. Zouden agenten met een naamplaatje 'Brussel' anders reageren dan die met een naamplaatje 'Brussel West'? Zouden ze misschien wat rapper gelopen hebben?"

Opnieuw geeft Thielemans Moureaux gelijk: "Ik denk dat de politie zeer succesvol gehandeld heeft. De hold-up heeft niet plaatsgevonden en de daders werden binnen de drie uur gearresteerd. Als dit geen goede politiesamenwerking is, dan vraag ik mij af wat het wel is."

Deel van de grote stad

"Vlamingen hebben een andere gevoeligheid gekregen (tegenover deze incidenten, nvdr) omwille van campagnes en misschien door een zekere pers", verklaart Thielemans. "Ik denk dat de Franstaligen een grotere afstand kunnen nemen van wat er gebeurt in de stad en een betere of verfijndere analyse maken. Zij geloven niet dat er omwille van twee, drie zaken een geweldgolf passeert door de stad. Dat is niet zo, dit zijn gebeurtenissen die kunnen voorkomen. Ik zou ze graag willen kunnen vermijden, maar ze maken deel uit van de grote stad."

Ook Moureaux haalt uit naar Vlaanderen: "De Vlaamse partijen bekampen elkaar op het thema veiligheid. Open VLD zegt dat het de schuld van Justitie is. Justitie wijst naar politie. De minister van Binnenlandse Zaken is liberaal, die van Justitie CD&V. Ik vrees dat wij het slachtoffer worden van die achtervolgingskoers."

Politieke slogan
"Wanneer u kijkt naar de cijfers van de politie, daalt de kleine criminaliteit met geweld", besluit Thielemans. "Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het geen probleem is voor de mensen die het ondergaan.  Wat er gebeurd is, is zeker erg. Maar in het geheel genomen is het een fait divers. Een zwaar 'fait divers', maar een 'fait divers'." Overal nultoleratie vindt Moureaux "een politieke slogan", het stijgende gebruik van wapens ziet hij wel als een verontrustende tendens. "Maar denkt u dat Brussel de enige stad is waar u kalasjnikovs kan kopen voor 100 euro?"

Niet toevallig of eenmalig
Leuvens burgemeester Louis Tobback (SP.A) relativeerde in Phara de term 'faits divers'. "Een overval is een fait divers, als u dat letterlijk vertaalt is dat een toevallige gebeurtenis, de vraag is of dit zo toevallig of eenmalig is. Blijkbaar niet. Je hebt een algemeen probleem in Brussel." Volgens Tobback moeten de Vlamingen nu eens voet bij stuk houden en de Franstaligen dwingen één politiezone in te voeren.

"Indien de Franstaligen niet mee willen, zouden de Vlamingen in de regering nu eens duidelijk moeten zeggen dat er maar bijkomend geld komt op voorwaarde dat die ene politiezone er is. Wie betaalt, bepaalt. Net zoals er voor Halle-Vilvoorde een apart parket zou moeten zijn, dan kon het parket van Brussel zich tenminste met de problemen van Brussel bezighouden."

Politiestaking
De politievakbonden hebben gisteren alvast een stakingsaanzegging ingediend die ingaat op 15 februari en afloopt op 31 maart. Ze geldt voor alle personeelsleden van de zes Brusselse politiezones. "Het personeel eist een krachtdadig optreden van alle verantwoordelijken, zowel op juridisch als op politiek vlak. Geen oeverloos gepalaver en loze beloften deze keer, maar effectieve maatregelen", zeggen ze. (adb)

Philippe Moureaux, burgemeester van Molenbeek.
UNKNOWN Philippe Moureaux, burgemeester van Molenbeek.