Ga naar de mobiele website
^ Top

"Schaf Staatsveiligheid af"

BELGA
Sp.a-Kamerlid Renaat Landuyt pleit in De Morgen voor de afschaffing van de Belgische Staatsveiligheid. "Die harkt toch maar krantenknipsels en roddels bijeen", klinkt het. PS-senator Philippe Moureaux zou evenmin rouwig zijn om het verdwijnen van de dienst, aldus de krant. Vorige week pleitte ook Vlaams Belanger Bert Schoofs al voor een afschaffing.

"Ik vraag me echt af of we een instelling zoals de Staatsveiligheid nodig hebben. In een democratie is er nood aan transparantie", vindt Landuyt. Geheime organisaties zoals onze inlichtingendienst zijn volgens hem niet meer van deze tijd. "De dienst dateert nog uit de tijd dat staten in de eerste plaats vijanden van elkaar waren."

Volgens de socialist hebben we de Staatsveiligheid ook niet nodig om ons te beschermen tegen terrorisme. "Dat is eigenlijk opsporingswerk. Het federale parket kan en moet dat doen", argumenteert hij nog.

Geruchten en spelletjes
PS-senator Moureaux ziet volgens de krant alvast geen graten in het voorstel van Landuyt. "Ik ben destijds als minister van Justitie verantwoordelijk geweest voor de instelling. Veel respect heb ik nooit voor die mensen gehad", zegt hij. "Ze werken vaak op basis van geruchten en zijn altijd spelletjes aan het spelen."

Moureaux' fractieleider Philippe Mahoux zit echter niet op dezelfde lijn. "Dat is een inschatting die misschien wat gedateerd is", reageerde hij op de RTBF-radio op de uitspraken van Moureaux, die in de jaren 80 justitieminister was. Mahoux verwacht bovendien dat het federale parket "dezelfde opmerkingen" zou krijgen als de Staatsveiligheid nu. De PS'er werpt daarentegen op dat het misschien beter is om "zich eens af te vragen waarom drie zaken" rond de Staatsveiligheid de jongste weken in de pers opdoken, net nu de huidige administrateur-generaal Alain Winants op een nieuw mandaat hoopt.

Extremisme bestrijden
Bij de MR staat men alvast niet te springen voor het afschaffen van de Staatsveiligheid. Volgens senator Armand De Decker werkt bovendien ook het toezicht vanuit het Comité I wel degelijk. "De leden zijn magistraten die alles kunnen onderzoeken", stelt hij in De Morgen. Al betreurt hij dat de parlementsleden geen toegang krijgen tot de geheime documenten.

Dat de Staatsveiligheid zich bezighoudt met Vlaams Belang lijkt De Decker ook maar "normaal". "Een van de taken van de Staatsveiligheid is immers om over het extremisme te berichten, argumenteert hij. Meer problemen heeft de liberaal met het feit dat de nummer twee van de dienst, Robin Libert, fractieleider is van Open Vld in Mortsel. "Dat zo iemand aan politiek doet, lijkt me onhandig", zegt hij nog. "Die mensen moeten hun neutraliteit kunnen behouden."

Ook voormalig minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) verzet zich uitdrukkelijk tegen de oproep om de Staatsveiligheid af te schaffen. Hij benadrukt dat de dienst niet alleen "nuttig en nodig" is, maar de voorbije jaren ook versterkt en geprofessionaliseerd werd. De Clerck benadrukt dat de Staatsveiligheid zich aan de regels moet houden. Als uit de lopende onderzoeken zou blijken dat er regels overtreden zijn, is een uitbreiding van de controlebevoegdheden van het Comité I voor hem dan ook bespreekbaar.

Bij Vlaams Belang pleit men in elk geval al langer voor het afschaffen van de Staatsveiligheid. Zo deed Kamerlid Bert Schoofs dat vorige week nog tijdens een hoorzitting met justitieminister Annemie Turtelboom in de kamer. Volgens Schoofs kan de dienst beter geïntegreerd worden in de politie, "zoals in Denemarken".Meld een bug