'Satanist' verdacht van moedermoord in Diepenbeek

Tv Limburg
In het onderzoek naar het gewelddadige overlijden van een 60-jarige vrouw in Diepenbeek is een 35-jarige verdachte opgepakt. Dat is uit betrouwbare bron vernomen. Het gaat om de zoon van het slachtoffer.

De feiten speelden zich af in de woning van de vrouw aan de Keizel in Diepenbeek. De verdachte stond in juni nog terecht in de Hasseltse correctionele rechtbank omdat hij zestien kapelletjes vernield had. Volgende week woensdag zou de man -een zelfverklaarde aanhanger van het satanisme- zijn vonnis te horen krijgen.

Bebloed naar de politie

Bartosz Z. stapte deze ochtend rond 6.45 uur zelf naar de politie van de zone Limburg Regio Hoofdstad (LRH) met het verhaal dat hij ernstige feiten gepleegd had op zijn moeder. Hij was bebloed toen hij het politiebureau binnenwandelde. Ploegen van politie LRH trokken daarop naar het appartement van de 60-jarige moeder aan de Keizel in Diepenbeek, waar ze de vrouw levenloos aantroffen. Het was meteen duidelijk dat de vrouw op een gewelddadige manier aan haar einde was gekomen.

Leden van het lab van de technische en wetenschappelijke politie en een wetsdokter kwamen ter plaatse, net als een deskundige in digitale opnames, de onderzoeksrechter en de dienstdoende magistraat van het Limburgse parket. De 35-jarige verdachte van de moedermoord in Diepenbeek wordt vandaag nog voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Hasselt, meldt het parket van Limburg.

"Christelijke idioten provoceren mij"

De verdachte is gekend bij politie en gerecht. De man verbrijzelde tussen het najaar van 2015 en begin 2016 de ruiten aan de kapelletjes en gooide de heiligenbeelden stuk of onthoofdde de Mariabeelden. Hij was gedurende het onderzoek gearresteerd, waarna hij de feiten bekende. Nadien pleegde hij weer vandalenstreken. De man voelde zich naar eigen zeggen bespioneerd en bekeken. Van 12 februari tot 23 maart 2016 was hij gedwongen opgenomen in de psychiatrie.

Voor het aanbrengen van vernielingen aan zestien kapelletjes riskeert hij acht maanden cel en een geldboete. "Het zijn christelijke idioten die mij provoceren. Ze denken dat ze mij kapot kunnen maken. Het gaat om een conflict tussen mij als satanist en andere religies", zei de beklaagde tegen de rechter in Hasselt.

Ook politie op de korrel

De man nam toen ook de politie op de korrel. "Zij discrimineren mij en blijven me volgen. Met brommers, auto's en veel mensen. Iedereen lacht met mij. Daarom heb ik iets geks gedaan. Op zeven manieren heeft men mij gediscrimineerd, dat betekent de doodstraf. Jullie moeten doen wat jullie moeten doen, maar deze mensen zullen worden bestraft. We zullen zien wie hoger staat."

"Ik loop nooit over straat met de bedoeling iets kapot te maken. Ik ben geen vijftienjarige hooligan. Maar als men mij provoceert en denkt mij kapot te maken, loopt het mis. Men zegt: jij bent psychotisch, maar men moet eerlijk zijn in deze zaak."
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk DE BELDER

  Zot, zotter, zotst.

 • Doe Normaal

  Karel van B : je bent slecht geinformeerd. De halvering is er geen en gaat enkel over dagopnames.

 • 't is weer van da 't is weer van da

  Da loopt hier precies goe vol zottekes in da begen landje. Leger plicht aub dat ze wat fatsoen en wa normen bij krijgen. Tis net allemaal los lopent wild.

 • Karel van B

  Maggie heeft juist het geld voor de psychiatrie gehalveerd. Het zou moeten vertienvoudigen in de huidige maatschappij waar velen geen uitzicht meer zien en beginnen door te slaan.

 • Marc Vanryckeghem

  Is er nog een definitieve plaats vrij in de psychiatrie???