#SAMENTEGENCORONA
Wafels en verzoekplaatjes in het rusthuis en grappige clowns

#samentegencorona
Marc Baert #samentegencorona
Samen Tegen Corona! Het coronavirus verandert ons dagelijks leven. We moeten meer afstand nemen, maar gelukkig staan we er niet alleen voor. Wil je de mensen die in quarantaine zitten steunen met een videoboodschap, of heb je een idee om je medemens te helpen, deel dan jouw initiatief, een hartverwarmende video, foto of bericht op sociale media met de hashtag #samentegencorona.

Alle videoboodschappen en praktische ideeën om anderen te helpen, zoals een initiatief om boodschappen te doen voor je buren, zijn meer dan welkom. Je kan mailen naar samentegencorona@hln.be of WhatsAppen naar 0474/74.65.02

Nationale corona-enquête

De Universiteit Antwerpen plaatst vandaag tot 22 uur opnieuw haar bevraging online over gedragsveranderingen bij de bevolking, in het kader van de richtlijnen rond het coronavirus. Vorige week namen meer dan 560.000 Belgen eraan deel, en de universiteit hoopt ook bij de tweede editie een zo groot mogelijk deel van de bevolking te bereiken, zodat de evolutie van de impact van de maatregelen in kaart kan worden gebracht. Dat moet wetenschappers toelaten om realistische modellen van de verspreiding van het virus te kunnen uittekenen. Vul de enquête hier in.

Telefoontje van de koningin

De bewoners en het personeel van woonzorgcentrum Ter Biest in Grimbergen kregen zaterdag een telefoontje van koningin Mathilde. Tijdens een telefoongesprek met de directrice van het woonzorgcentrum informeerde de koningin naar de toestand in het centrum en de gezondheid van de bewoners en het personeel. Gisteren werd een lading zelfgemaakte wafels geleverd aan Ter Biest, gebakken door de koningin en haar kinderen.

De bewoners en het personeel van Ter Biest kregen een lading wafels die de koningin en haar kinderen zelf bakten.
Baert Marc De bewoners en het personeel van Ter Biest kregen een lading wafels die de koningin en haar kinderen zelf bakten.

‘Radio Ten Oudenvoorde’

In rusthuis Ten Oudenvoorde in Ertvelde is Radio Ten Oudenvoorde van onder het stof gehaald. “Het animatieteam wil hiermee de sfeer erin houden tijdens deze moeilijke periode”, zegt Patrick Huyghe. “Bewoners, personeelsleden, maar ook familie en mensen buiten het woonzorgcentrum kunnen muziekverzoeken indienen via Facebook, mail of per brief. De eerste live-uitzending was een succes. Dankzij de vele inzendingen bleef Radio Ten Oudenvoorde twee uur lang draaien. Wie wil, kan nog steeds verzoeken indienen voor de komende dagen en weken.”

Radio Ten Oudenvoorde draait verzoekplaatjes.
RV Radio Ten Oudenvoorde draait verzoekplaatjes.

Brood en gebak voor het zorgpersoneel

Bakker Bert Goossens trok naar het AZ Alma in Eeklo om het zorgpersoneel te steunen. “Op het einde van een werkdag is er in een bakkerij altijd wel iets over”, vertelt Bert. “In plaats van het weg te gooien, leek het ons leuk om het deze keer weg te geven aan de mensen die momenteel overuren draaien. De mensen in de zorg zijn er voor ons, dus wij moeten er ook voor hen zijn. Of het momenteel druk is in de bakkerij? Na het hamsteren van vorige week is het nu iets rustiger geworden.”

Bakker Bert Goossens brengt brood en gebak naar het AZ Alma in Eeklo.
AZ Alma Bakker Bert Goossens brengt brood en gebak naar het AZ Alma in Eeklo.

1,5 ton pralines voor woonzorgcentra, aangeboden via online platform 

Senior Living Group, dat bijna 100 woonzorgcentra en assistentiewoningen uitbaat, heeft een platform opgericht waar mensen hulp kunnen aanbieden aan het dichtstbijzijnde woonzorgcentrum. De website verzamelt alle bijdragen via het hoofdkantoor om de werkdruk van het zorgpersoneel niet nog meer te verhogen. De eerste reacties op de oproep zijn alvast veelbelovend, klinkt het. “Zo schenkt Leonidas maar liefst 1,5 ton pralines en meldden zich al verschillende vrijwilligers aan, zoals gepensioneerde verpleegkundigen of chauffeurs. Zelf hulp of steun aanbieden kan op de website onzebewoners.be  

Virtuele cliniclowns

Nederlander Patrick van den Boom richtte een Facebookgroep op waar professionele cliniclowns van over de hele wereld filmpjes posten, speciaal voor zieke kinderen die geen bezoek kunnen ontvangen door de coronacrisis. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Entertainment van achter het raam

Deze opa bracht zijn kleinkinderen een bezoekje, en doste zich voor de gelegenheid uit als clown. De kinderen genoten van de show, veilig en wel achter het raam. 

Lotte Dresselaers

Peter De Smedt, die alpaca’s houdt als hobby en er wandelingen mee organiseert, maakte met alpaca James zelf even een wandeling rondom het woonzorgcentrum Castelmolen in Meerbeke. Heel wat bewoners fleurden dan ook op toen ze door het raam kennismaakten met James, genoemd naar James Cooke van Gert Late Night.

Alpaca James bezoekt de bewoners van woonzorgcentrum Castelmolen in Meerbeke.
rv Alpaca James bezoekt de bewoners van woonzorgcentrum Castelmolen in Meerbeke.

De zussen Sara en Astrid Sioen uit Alveringem (provincie West-Vlaanderen) bedachten een plan om de bewoners van het rusthuis een hart onder de riem te steken. Op de binnenplaats van het rusthuis gaf Astrid een accordeonconcert, waar de bewoners zichtbaar van genoten. 

#samentegencorona
Sara en Astrid Sioen #samentegencorona
#samentegencorona
Sara en Astrid Sioen #samentegencorona

#Mercivanuitmijnkot

Het is inmiddels een gewoonte, elke avond om 20 uur, het hartverwarmende applaus voor de helden uit de zorg. En ook met talrijke spandoeken en witte lakens bedankt Vlaanderen alle helden die het land draaiende houden in deze moeilijke tijden. “Niet alle helden dragen een cape”, schreven Lina en Zoë op het raam. 

Michella Schou
Audrey Van Keer

Johnny Trash zingt ‘Damagni van Corona’

Koen Verbeek behaalde enkele jaren geleden een finaleplaats in het VTM-programma ‘Belgium’s Got Talent’ als Johnny Trash. Het lied ‘Damagni van Corona’ is “het relaas van een eenzame opsluiting.” “Ik hoop dat ik in deze moeilijke tijden hier en daar een glimlach op iemands gezicht kan toveren”, zegt de zanger. 

Joren en Jozefien uit Destelbergen vormen het gelegenheidsduo ‘Uit ons kot’ en brachten een muzikaal eerbetoon aan al het zorgpersoneel. 
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Louis Meeus

    Voor het raam aan een rusthuis? In Mol aan het rusthuis aan de vakschool wordt je weggejaagd door het personeel.