#SamenTegenCorona: applaus voor zorghelden, huisarts wordt dj en Aurelie (10) maakt pakkende video

Samen tegen corona: een bemoedigende boodschap aan het raam, Aurelie (10) maakte een pakkende video en woonzorgcentrum De Groene Verte ontving 2.000 anjers.
RV Samen tegen corona: een bemoedigende boodschap aan het raam, Aurelie (10) maakte een pakkende video en woonzorgcentrum De Groene Verte ontving 2.000 anjers.
Samen tegen corona! We gaan door een moeilijke periode, maar je staat er zeker niet alleen voor. Dat blijkt uit de talloze hartverwarmende initiatieven in Vlaanderen. Wil je de mensen die in quarantaine zitten zelf steunen met een videoboodschap, of heb je een idee om je medemens te helpen, deel dan jouw initiatief, een hartverwarmende video, foto of bericht op sociale media met de hashtag #samentegencorona.

Al jouw videoboodschappen en acties om anderen te helpen, zoals een initiatief om boodschappen te doen voor je buren, zijn meer dan welkom. Je kan mailen naar samentegencorona@hln.be of whatsappen naar 0474/74.65.02.

VTM NIEUWS vliegt Vlaanderen door met drone

VTM NIEUWS stuurt elke dag een drone de lucht in om jouw boodschap te filmen. Gisteren vloog de drone door Appels, een deelgemeente van Dendermonde. Het leverde mooie plaatjes op.

Vandaag trekt de drone
vanaf 14 uur naar Borgloon, in de provincie Limburg. Blijf vooral in uw kot, maar als u ons ziet overvliegen, laat van u horen! Wuif naar de camera, in de tuin, op uw balkon, vanuit uw raam. Laat een boodschap achter via spandoeken of gemaaid in het gras, doe een dansje, zwaai een vlag of ga voor nog iets helemaal anders.  

Doet u iets speciaals, laat het ons dan nu al weten op 
vtmnieuws@vtm.be. Vermeld zeker ook uw telefoonnummer en adres.

VTM NIEUWS

Applaus voor onze zorghelden

In heel Vlaanderen gaven mensen gisteravond om 20 uur gehoor aan de oproep om te applaudisseren voor alle zorgverleners, die al enkele weken in de frontlinie staan in de strijd tegen het coronavirus. Enthousiastelingen stelden meteen voor om dit vandaag opnieuw te doen. 

Een andere Vlaming riep eerder in onze krant al op om vrijdag onze dank massaal te betuigen aan onze zorghelden, met een fors applaus om 12 uur en met een wit laken dat we kunnen buitenhangen als teken van solidariteit. Die oproep krijgt de steun van heel wat BV’s onder de hashtag #mercivanuitmijnkot.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Aurelie (10) en leraar Vik maken videoclip 

De 10-jarige Aurelie bracht haar dag als enige leerling door op het grote College van Sint-Niklaas. Haar ouders werken allebei in het ziekenhuis. Leerkracht Vik Noens maakte er een bijzonder filmpje van, op de ontroerende muziek van Lennaert Maes van ‘Lenny & De Wespen’: ‘Hou moed’

Eveline naait mondmaskers

Eveline Petry uit Berchem zet zich normaal in als vrijwilliger voor het Berrefonds, een vzw die zich inzet voor de ouders van sterrenkindjes. Dat zijn kinderen die stierven nog voor ze konden stappen. Nu maakt ze mondmaskertjes om het tekort in ziekenhuizen te drukken. “Zo zorgen we niet alleen voor de sterrenkindjes, maar ook voor het algemeen belang”, verklaart Eveline. 

Eveline Petry uit Berchem.
Greetje Van Buggenhout Eveline Petry uit Berchem.

Help uw stamcafé: betaal pintjes nu, drink ze later

Nu cafés in Vlaanderen noodgedwongen de deuren moet sluiten tot begin april, komt Alken-Maes met een campagne genaamd Café Solidair om haar getroffen cafés en uitbatingen te ondersteunen. Hoe werkt het? Op de website Cafesolidair.be kan je vanaf vrijdag je favoriete Maes- of Cristal-café kiezen. Selecteer het aantal pintjes dat je op voorhand wil betalen. Eens de betaling is bevestigd, wordt het bedrag overgemaakt aan de café-uitbater zodat zijn zaak extra zuurstof krijgt om de komende weken door te komen. 

Als consument krijg je een voucher die je straks bij de heropening van het café kunt gebruiken om je pintjes ter plaatse te gaan drinken. “Of je kan de keuze maken om een donatie te doen aan je stamcafé om hen een hart onder de riem te steken”, klinkt het. 

Café Solidair: betaal uw pintjes nu, drink ze later.
Alken-Maes Café Solidair: betaal uw pintjes nu, drink ze later.

Het digitale marketingbureau Marbles uit Berchem zet een gelijkaardig initiatief op poten voor de lokale handelaar.  Het bureau slaat de handen in elkaar met verschillende partners en lanceert het platform Wijkomenterug.be

Op de website kan je cadeaubonnen kopen van winkels in verschillende Vlaamse gemeentes. Zo kan je kledingwinkels, kappers en sauna’s steunen, maar evengoed ook restaurants of cafés. De bon kan ingewisseld worden na de coronacrisis. 

Ruim 2.000 anjers voor woonzorgcentrum

Vandaag verraste anjerkweker Rik Degryse uit Houthulst het team van woonzorgcentrum De Groene Verte met 2.100 anjers. Morgen gaat hij langs bij het centrum Cassiers in Houthulst met nog eens ruim 2000 anjers. “Ze verdienen letterlijk en figuurlijk onze bloemen”, klinkt het.

Ruim 2.000 anjers in De Groene Verte.
De Groene Verte Ruim 2.000 anjers in De Groene Verte.

Huisarts wordt (even) dj

 Huisarts Paul Jansseune ontpopt zich tot dj van woonzorgcentrum Sint Anna in Bulskamp. De 82 bewoners van het woonzorgcentrum kunnen zondagvoormiddag genieten van hun persoonlijke ‘Radio Anna’, waarbij iedereen verzoeknummers mag aanvragen. Het woonzorgcentrum organiseert zoveel mogelijk acties om voor verstrooiing te zorgen. “Tot dinsdag hebben we mensen opgeroepen om iets leuks op te voeren in onze tuinen”, klinkt het. “Twee meisjes hebben gemusiceerd, de overburen kwamen met hun alpaca’s langs en familie parkeerde twee oldtimers.”

Buurtbewoners zorgen regelmatig voor animatie in de tuinen.
Sint-Anna Buurtbewoners zorgen regelmatig voor animatie in de tuinen.

Kok gaat aan de slag in ziekenhuis

Hugo De Bodt, chef-kok in zijn restaurant La Table d’Hugo, gaat bij het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis van Aalst aan de slag als vrijwilliger. “Je kan zagen over de coronaviruscrisis, of je kan iets doen”, zegt hij. Met zijn vrijwilligerswerk hoopt hij zijn steentje bij te dragen aan de strijd tegen het coronavirus.

Dat doet ook Koen Speltincx (39), zaakvoerder van ijsjeszaak Borgo Gelato uit Borgerhout. Hij sluit zijn zaak en gaat na drie jaar opnieuw aan de slag als verpleger. “Laat ons eerlijk zijn: ijsjes verkopen is geen essentiële dienstverlening, toch?”

Van sterkedrank naar ontsmettingsalcohol

Er wordt deze dagen geen gin gestookt bij distilleerderij Sterkstokers in Hoogstraten. Thoms Cuyvers en zijn team zijn overgeschakeld op het maken van ontsmettingsalcohol voor de medische sector. “We kregen er meer en meer vraag naar en in plaats van alles gewoon stil te leggen, helpen we op deze manier de medische wereld”, zegt Cuyvers. Apothekers mogen nog altijd contact opnemen via thomas@sterkstokers.be.

Ook Alsico, een bedrijf dat in Ronse werkkledij maakt, stelt haar middelen ten dienste van de zorgsector en overheden. De filme zet zich in om tot één miljoen wasbare en desinfecteerbare mondmaskers te produceren. “We zien dit als een manier om een steentje bij te dragen aan een strijd die ons allemaal treft.”

In het naaiatelier van Alsico wordt alles ingezet op mondmaskers.
Alsico In het naaiatelier van Alsico wordt alles ingezet op mondmaskers.

Hartje in krijt

Het AZ Delta in Roeselare reageert dankbaar op de woorden ‘personeel – AZ bedankt’ in combinatie met de tekening van een hartje die iemand op de parking heeft gekrijt. “Een ontroerende boodschap vandaag op de bezoekersparking van campus Wilgenstraat die onze artsen en medewerkers heel erg hebben gewaardeerd...”

Het personeel van het AZ Roeselare campus Wilgenstraat kreeg via krijtopschrift steun in deze moeilijke tijden
Maxime Petit Het personeel van het AZ Roeselare campus Wilgenstraat kreeg via krijtopschrift steun in deze moeilijke tijden

Warmste straat van Gent

De bewoners van de Cecile Cautermanstraat in Gent laten de moed niet zakken. Zien we in het straatbeeld: een bemoedigend spandoek, een formuliertje voor zij die wat extra hulp kunnen gebruiken én een heuse minibib. 

De Cecile Cautermanstraat in Gent.
RV De Cecile Cautermanstraat in Gent.

Uit de bol met Willy Derby

Het rusthuispersoneel van De Ravestein in Boortmeerbeek heeft haar bewoners donderdag getrakteerd op een muzikaal intermezzo. De bewoners verzamelden donderdagmiddag aan het raam om vier personeelsleden uit hun bol te zien gaan op muziek van Willy Derby. “We proberen elke dag wel iets te doen”, reageert directrice Viviane Godenne. 

Het personeel van De Ravestein trakteerde de bewoners voor het raam op een muzikaal intermezzo.
RV Het personeel van De Ravestein trakteerde de bewoners voor het raam op een muzikaal intermezzo.

Bpost biedt tien gratis postkaartjes aan 

Via bpost kan je nu tien gratis postkaartjes maken en versturen. Dat kondigt het postbedrijf aan via Facebook. Het gaat om ‘mobiele’ postkaartjes die je maakt via de gratis app Mobile Postcard. Download de app, kies een foto en je boodschap, vul de nodige adresgegevens in en je kaartje wordt geprint en verstuurd door bpost. 

Zo'n kaartje kost normaal ongeveer 2 euro, maar als je de code LOVEYOU gebruikt bij het versturen, dan is het gratis. Die code kan je tien keer gebruiken. 

Bpost lanceerde ook een oproep om de postbodes te bedanken via briefjes en tekeningen op de brievenbus. “Met succes”, verklaart woordvoerster Barbara Van Speybroeck. “Deze ochtend waren er al honderden leuke briefjes en tekeningen op de brievenbussen over het hele land.”

Briefjes op de brievenbus: om de postbode een hart onder de riem te steken.
RV Briefjes op de brievenbus: om de postbode een hart onder de riem te steken.

Gentse studenten bouwen Overpoort digitaal na

Nu de echte Overpoort er verlaten bij ligt door het coronavirus, hebben de Gentse studenten een nieuwe uitlaatklep gevonden. Ze komen samen op de website ‘Sunnieday’. Daar is de uitgangsbuurt minutieus nagebouwd. “We gaan er zelfs ons galabal vieren.”

Ook in de online versie van de Pallieter is het op een doorsnee donderdagnamiddag razend druk.
Sunnieday Ook in de online versie van de Pallieter is het op een doorsnee donderdagnamiddag razend druk.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.