's Lands meest gezochte terrorist: "Ik passeerde zonder problemen politiecontroles in België"

Abdelhamid Abaaoud passeerde naar eigen zeggen probleemloos de politiecontroles in ons land.
kos Abdelhamid Abaaoud passeerde naar eigen zeggen probleemloos de politiecontroles in ons land.
Abdelhamid Abaaoud laat opnieuw van zich spreken. In een interview met het blad Dabiq dat uitgegeven wordt door de Islamitische Staat zegt 's lands meest gezochte terrorist dat hij zomaar heen en weer kon reizen tussen België en Syrië. Dat melden de onlinekranten van Sudpresse vandaag.

Abaaoud spot in het interview ook met de veiligheid in ons land en beweert dat hij bij het verlaten van België zonder problemen de politiecontroles passeerde. Over de geplande aanslagen zegt hij het volgende: "Het doel was om de autoriteiten te 'beschimpen' en om de bevolking te terroriseren." Verder wordt hij in het interview geportretteerd als "het brein achter de terreurcel in Verviers".

Of hij daadwerkelijk het échte brein was, is twijfelachtig. Volgens de krant Het Laatste Nieuws was Abaaoud slechts een tussenpersoon, terwijl de opdracht voor het terreurcomplot van veel hoger binnen IS kwam. Abaaoud zou wel de man in Griekenland geweest zijn die orders gaf aan de cel die in Verviers ontmanteld werd.

Abaaoud arriveerde eind januari 2014 in Syrië en liet zich al enkele weken later filmen terwijl hij lijken onteerde. Weinig andere Syriëstrijders zijn er zo snel in barbaren veranderd. Hij haalde toen de krantenkoppen in ons land met de volgende, opzienbarende uitspraak: "Soms is het fijn om bloed van ongelovigen te zien vloeien".