"Rumble in the jungle" tussen De Wever en Magnette

N-VA-voorzitter Bart De Wever en zijn PS-tegenpool Paul Magnette zijn voor de camera's van VTM en RTL-TVi opnieuw rechtstreeks in debat gegaan. Magnette kwam in een bijzonder vinnig en geregeld bits debat erg fors uit de hoek, maar ook De Wever schoot er niet naast. "Rumble in the jungle", zo vatte de N-VA'er na afloop samen. Ook nu bleek vooral dat de kloof tussen de grootste partijen van het land erg groot blijft. "Met deze PS van vanavond kan ik niet regeren", besloot De Wever. Ook Paul Magnette wil niet in een regering "met een N-VA die een splitsing van de sociale zekerheid en van het land wil."

De conclusie aan het eind was voor beide kopmannen snel gemaakt. Beide voorzitters waarschuwden net niet voor de apocalyps wanneer de andere partij het na 25 mei voor het zeggen krijgt. Voor De Wever dreigt met de PS als 'leading force' niets minder dan de financiële afgrond. Magnette ziet met N-VA dan weer een sociaal bloedbad opduiken.

Als het even kan, stappen de twee dus niet samen in één regering. De Wever heeft weliswaar het gsm-nummer van Magnette, maar hoopte dat na de verkiezingen niet nodig te hebben.

Clinch
Ging het nu om werk, fiscaliteit, sociale zekerheid, migratie of justitie, telkens opnieuw bleek het water zeer diep. Voor De Wever is de inzet van de verkiezingen simpel: de keuze tussen het N-VA-model en het PS-model. "Het ene is besparen, het andere is belasten. Het ene is een strikter migratiebeleid, het ander is meer open grenzen."

"Zelfs met een gloeiende tang kan je hem niet laten zeggen hoe hij gaat besparen", hekelde De Wever PS-voorzitter Magnette. Waarop Magnette waarschuwde voor "het bloedbad" dat dreigt met de indexsprong en de 9 miljard die N-VA wil snijden in de sociale zekerheid. Die zal volgens de partij vooral de middenklasse en de meest kwetsbaren treffen. Voor de PS is de enige uitweg uit de crisis dan ook het stimuleren van de koopkracht: "We moeten ons niet kapot besparen."

Neoliberaal
De PS-voorzitter liet ook niet na om De Wever te kijk te zetten als een neoliberaal. Een verwijt dat die niet zomaar over zich heen liet gaan. "De oudste schoolverlater met een wachtuitkering is 63 jaar. Dat kan toch niet? We moeten besparen. Er komt een tsunami op ons af en we hebben niet eens een paraplu klaarliggen."

Toen Magnette N-VA verweet "tegen vreemdelingen" te zijn, vroeg een verontwaardigde De Wever om "een minimum aan respect voor de waarheid". Maar hij counterde ook meteen. "Uw parlementsleden beletten uitwijzingen op het vliegtuig, dan moet u er niet van schrikken dat de Vlamingen niet van uw PS moeten weten."

BELGA

"Er zijn ook andere partijen"
De Wever trok ook zelf meermaals in de aanval. "Waar de PS het grootst is, is de werkloosheid het hoogst", sneerde hij. Of nog: "De liefde van de PS voor België, dat is de liefde voor de transfers."

Een zogenaamde keuze tussen het PS-model en het N-VA-model, wees Magnette dan weer categoriek van de hand. N-VA is immers niet de enige partij boven de taalgrens. "U bent nog niet de keizer van Vlaanderen, u moet accepteren dat er ook andere Vlaamse partijen zijn", hekelde de PS'er.

Wonden
Op de vraag of beide partijen nog met elkaar door een regeringsdeur kunnen, waren beide kopstukken het voor een keer wel eens: "Nee. Met deze PS van vanavond kan ik niet regeren", klonk het bij De Wever. "Er is niets gebroken dat nog niet gebroken was", besloot hij cynisch.

Het debat leidde op het hoogtepunt tot een stormloop van 180 tweets per minuut met de hashtag #stem2014.

Stef Wauters van VTM Nieuws en Laurent Haulotte van RTL-TVI modereerden de clash der titanen aan beide kanten van de taalgrens. Dat het hard tegen hard werd, was overigens al duidelijk toen de twee tenoren elkaar voor het debat ontmoetten. Ze negeerden elkaar compleet.

PHOTO_NEWS