'ROSSEM' mikt op 8 tot 9 procent van stemmen

BELGA
Jean-Pierre Van Rossem neemt in 2014, voor het eerst in meer dan twintig jaar, nog eens deel aan de verkiezingen. De econoom en voormalige repetitor heeft vandaag zijn - voornamelijk economisch - programma voorgesteld in zijn woning in Hoegaarden. 'ROSSEM' komt op bij de Vlaamse, de federale en de Europese verkiezingen en hoopt daarbij 8 tot 9 procent te kunnen halen.

ROSSEM nam in 1991 deel aan de verkiezingen en haalde toen drie kamerzetels en één senaatszetel binnen. In de jaren daarna viel de partij uit elkaar door interne meningsverschillen.

Vorig jaar kondigde oprichter Jean-Pierre Van Rossem aan te zullen deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen, maar zijn partij raakte niet tijdig klaar. In het voorjaar van 2014 wil de flamboyante - en meermaals veroordeelde - econoom deelnemen aan alle verkiezingen die dan georganiseerd worden.

Kern programma is economisch
"De kern van mijn programma is economisch en volledig wetenschappelijk onderbouwd", zegt de voorzitter. Van Rossem wil de crisis te lijf gaan met onder meer een vlaktaks van 20 procent voor vennootschappen en een btw-verlaging tot 19 procent voor duurzame goederen.

Holding voor sociale woningen
Speerpunt van het programma is de oprichting van een sociale holding, die elk jaar 50.000 sociale woningen moet bouwen, gefinancierd met geld van de middelgrote spaarder. "Het spaargeld wordt geactiveerd, mensen hebben toegang tot een betaalbare energiezuinige woning en er worden duizenden arbeidsplaatsen gecreëerd", vat Van Rossem samen.

De zestiger, die nog geen grote namen kon strikken voor zijn lijsten en daar naar eigen zeggen ook niet naar hengelt, heeft er vertrouwen in volgend jaar de kiesdrempel te halen.

Jean Paul Van Bendegem en Lode Vereeck
Hij zat wel al samen met professor Jean Paul Van Bendegem en LDD-parlementslid Lode Vereeck. "Van Bendegem durfde zich niet te engageren", zegt Van Rossem. "Ik hoop wel dat we Lode Vereeck meekrijgen, we hebben alleszins al lange gesprekken gevoerd." Vereeck reageerde reeds door te zeggen dat zijn deelname aan ROSSEM "niet aan de orde" is.

De voorzitter heeft er vertrouwen in dat zijn nieuwe partij de kiesdrempel haalt. "In het beste geval scoren we 8 tot 9 procent", stelt hij. "Ik besef wel dat we geen ministers zullen leveren, maar ik wil praten met elke partij die bereid is onze kernpunten in de praktijk te brengen."