"Ronald J. was moegetreiterd door de vriend van Shana"

Na urenlange ondervragingen heeft de 38-jarige buurman van Shana Appeltans de dubbele moord op het 18-jarige meisje en haar vriend Kevin Paulus (22) bekend. Ronald J. zit sinds dinsdagochtend in de cel. Het parket van Hasselt wilde de bekentenis van de man niet bevestigen op een persconferentie die vanmiddag plaatsvond. Procureur des konings Marc Rubens zei wel dat er een bijzondere doorbraak was in het dossier die wijst naar de oplossing. "Ronald J. was moegetreiterd door de vriend van Shana", zegt zijn advocaat, die voor J. optrad bij diens scheiding.

De 38-jarige leerkracht Ronald J. uit Loksbergen, de verdachte van de dubbele moord, was moegetergd door Kevin Paulus, de vriend van Shana Appeltans. Paulus zou de buurman van Shana veel gepest hebben. In de nacht van vrijdag 1 op zaterdag 2 januari sloegen bij de man de stoppen door. Dat zegt advocaat Jan Lambert, die de belangen van Ronald J. behartigde tijdens het afhandelen van de scheiding met zijn vriendin. Dat was in de jaren 2006, 2007 en 2008.

Perfecte leerkracht
Ronald J. had in het gerechtelijk onderzoek meester Lambert als zijn advocaat opgegeven, maar die is vooral een advocaat inzake echtscheidingen. Lambert bezocht deze voormiddag Ronald J. in de Hasseltse gevangenis. "Ik ga voor de man nu een advocaat inzake strafrecht zoeken", zegt hij. "De man heeft de feiten bekend. Vóór deze feiten leek hij een perfecte leerkracht, die goed met kinderen omging. Het is zeer bevreemdend dat hij tot zoiets in staat is. Ronald J. zal dus serieus onderzocht moeten worden om te weten wat hem ertoe bracht deze feiten te plegen."

Doorbraak
De Hasseltse procureur des konings Marc Rubens sprak tijdens een druk bijgewoonde persconferentie in het gerechtsgebouw enkel van een belangrijke doorbraak in het dossier van de dubbele moord. "Uit mijn mond zal u niet horen dat de man bekentenissen heeft afgelegd. Er is wel een bijzondere doorbraak", aldus Rubens.

Crisisvergadering
Directeur Ludo Appeltans van de campus Amandina van de Sint-Martinusscholen in Herk-De-Stad, waar Ronald J. lesgaf, zei wel te zijn geïnformeerd dat Ronald J. de dubbele moord heeft bekend. "Tijdens een crisisvergadering vanmorgen rond 8.45 uur werden we ingelicht door het Hasseltse gerecht dat een collega van ons de dubbele moord bekend heeft. De verslagenheid in onze school is groot", aldus directeur Appeltans.

Zware klap
"We hebben meteen de directeurs van al onze scholen ingelicht, zodat die voordat de lessen om 8.55 uur begonnen alle leerkrachten op de hoogte konden brengen", vervolgt Appeltans. "De leerkrachten mochten dan bij het begin van het eerste lesuur de uitleg doen over de bekentenissen van de leraar. Het was niet verplicht om les te geven. Mensen van onze leerlingenbegeleiding zijn ingeschakeld met medewerkers van het CLB en slachtofferhulp om indien nodig leerlingen bij te staan. Tot nu toe is er nog niet veel gebruik van gemaakt. Dit is een zware klap voor onze school en daarom hebben we beslist de nieuwjaarsreceptie van komende maandag af te gelasten. We plannen ook een huisbezoek aan de ouders van Shana Appeltans, maar daarvoor moeten we nog contact opnemen."

Grote middelen
Gisteren doorzocht het parket van Hasselt met grote middelen het huis en de tuin van de leraar technisch tekenen. Ook het DVI (Disaster Victim Identificationteam) en de civiele bescherming kwamen ter plaatse om te helpen zoeken naar sporen, zoals recente graafwerken. Bij die zoektocht zouden enkele wapens gevonden zijn, maar het moordwapen zou daar nog niet bij zijn.

Ruzie?
Het is onduidelijk waarom Ronald J., een man zonder strafblad, in de loop van deze nacht bekend heeft en wat zijn motief voor de moord op het jonge koppel is. Meer dan een paar burenruzietjes zouden er niet geweest zijn tussen hem en de familie Appeltans. Volgens sommige bronnen zou de man in de nacht van de feiten ruzie gekregen hebben met het jonge koppel, toen beiden thuiskwamen. Hij zou hen bedreigd hebben met een wapen en verplicht hebben in hun wagen te stappen. Daarop zou hij Kevin en Shana hebben doodgeschoten.

Buurtonderzoek
Blijkbaar werd de buurman voor het parket pas verdacht na het buurtonderzoek. Buren vonden zijn gedrag na de vondst van de lichamen 'raar'. Terwijl iedereen over de zaak aan het spreken was, bleef Ronald J. stil. Hij stond bovendien bekend als een eenzaat, die vaak 's nachts actief was en veel in zijn kelder zat. Maandag was hij wel nog gewoon gaan lesgeven en dinsdag bracht hij vlak voor zijn arrestatie zijn kinderen nog naar school.

Doodgeschoten en verbrand
Zaterdagochtend werd de uitgebrande auto van Paulus gevonden op een landweggetje vlakbij de E314 in Halen. Hij lag verkoold in de koffer van de wagen, zijn vriendin op de achterbank. Na de autopsie bleek dat hij drie keer in het hoofd geschoten was en zij één keer in de buik en één keer in de nek. Daarna werd zijn Opel Corsa in brand gestoken. Het koppel had die avond op café gezeten met haar ouders en was op weg naar het ouderlijke huis, enkele honderden meters verder. (belga/adb/lpb)

BELGA
Johan Appeltans (groene vest) en Peggy Bellen, de ouders van Shana, aangeslagen.
Johan Appeltans (groene vest) en Peggy Bellen, de ouders van Shana, aangeslagen.
Procureur des Konings Marc Rubens bevestigde, noch ontkende het nieuws van de bekentenis.
BELGA Procureur des Konings Marc Rubens bevestigde, noch ontkende het nieuws van de bekentenis.
BELGA
Photo News
Photo News