"Roken in de wagen is strafbaar"

Volgens de Leuvense emeritus hoogleraar Roger Blanpain is roken in de auto niet alleen ongezond, maar bovendien ook gevaarlijk. "Roken achter het stuur is volgens specialisten nog veel gevaarlijker dan het handgebruik van de gsm tijdens het rijden. Het verstoort de concentratie van de bestuurder ten zeerste", aldus Blanpain.

Rijbewegingen
De hoogleraar is van oordeel dat het kabinet-Leterme zijn standpunt deelt. "Het verkeersreglement stipuleert dat een bestuurder steeds in staat moet zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren en zijn voertuig goed in de hand moet hebben", zegt een medewerker van federaal minister van Mobiliteit Yves Leterme in een reactie aan Blanpain. "Het betreft een algemene regel voor gedragingen achter het stuur die de stuurvaardigheid kunnen verminderen. In geval van een ongeval kan dit aanleiding geven tot strafrechtelijke vervolging en burgerrechterlijke aansprakelijkheid."

Strafbaar
"Ook om gezondheidsredenen is roken in de auto af te raden. Het is een kleine ruimte en beïnvloedt de hersenfunctie", zegt de kabinetsmedewerker. Blanpain besluit dat "roken in de auto niet alleen een gezondheidsramp is voor kinderen in de wagen omdat het concentratie van kankerverwekkende met een factor 10 vergroot". "Het is bovendien ook een oorzaak van ongelukken en derhalve strafbaar". Blanpain pleit ervoor dat de politiediensten optreden tegen bestuurders die roken tijdens het rijden. (belga/gb)