"Reynders wil begroting dichtrijden op kap van automobilist"

UNKNOWN

Lijst Dedecker is niet te spreken over het voorstel van federaal minister van Financiën Didier Reynders (MR) om het gat in de begroting dicht te rijden met een nieuwe wegentaks zoals een péage. Het gebruik van de wagen nog meer gaan belasten is voor LDD "onaanvaardbaar".
 
"De Belgen betalen vandaag al 13,1 miljard euro aan verkeersgerelateerde belastingen. Het autogebruik nog meer belasten is dan ook onaanvaardbaar", zegt Vlaams fractieleider Lode Vereeck. Enkel als de accijnzen en de btw verlaagd worden en de BIV en de verkeersbelasting wegvallen, kan voor LDD gesproken worden over systemen van kilometerheffing of péage. "Maar enkel en alleen als het autogebruik niet duurder wordt".
 
Vlaamse bevoegdheid
Kamerlid Rob Van de Velde merkt ook op dat verkeersbelastingen een regionale bevoegdheid zijn. "Als minister Reynders voorstelt om met de inkomsten van de péage de lasten op arbeid te verminderen, dan zal hij Vlaanderen ook die bevoegdheid moeten geven om die lasten te verlagen", luidt het.
 
Volgens LDD zal het voorstel van Reynders, waarbij Belgen minder zouden betalen dan buitenlanders, nooit de Europese toets doorstaan. "Dat is discriminatie. Dat ondervond toenmalig minister-president Yves Leterme toen hij een wegenvignet wilde invoeren en het voor Vlamingen wilde compenseren door een mogelijke vermindering van de verkeerstaks". (belga/sps)