“Reus Bende van Nijvel zit in buitenlandse cel en kan binnen één jaar vrijkomen”

Compositietekening van ‘De Reus'.
BELGA Compositietekening van ‘De Reus'.
“De vermoedelijke Reus van de Bende Van Nijvel zit momenteel een gevangenisstraf uit in het buitenland.” Die piste over ’s lands grootste onopgehelderde misdaad werd twee jaar geleden al aan het gerecht gemeld door een hoge federaal ambtenaar gespecialiseerd in terrorisme. Het parket onderzocht de informatie maar dat leidde voorlopig nog niet tot een doorbraak. Dat meldt Het Nieuwsblad.

Volgens de krant eist advocaat Peter Callebaut, die veertien nabestaanden van Bende-slachtoffers verdedigt, dat het parket het spoor grondiger onderzoekt. “De vermoedelijke Reus kan binnen één jaar al vrijkomen. Dat is angstwekkend”, zegt hij in de krant. “Spijtig genoeg wordt die nieuwe piste niet ter harte genomen: het dossier ligt al twee jaar op het federaal parket.”

Dat nieuwe dossier komt van een hoge federaal ambtenaar die gespecialiseerd is in terrorisme. Volgens zijn bevindingen zou De Reus van buitenlandse komaf zijn en van 1978 tot 2003 in België gewoond hebben. Momenteel zou hij in het buitenland een gevangenisstraf van twaalf jaar uitzitten wegens deelname aan een terroristisch netwerk. De vermoedelijke Reus zou gesnapt zijn bij een poging tot wapensmokkel en momenteel 57 jaar oud zijn, wat betekent dat hij een jonge twintiger was in 1982-1985, de periode waarin de Bende van Nijvel actief was.

“Niet meest beloftevolle piste”

In een reactie benadrukt het federaal parket dat het het spoor wel degelijk grondig onderzocht heeft. “We hebben die man ontvangen”, zegt Eric Van Duyse, woordvoerder van het federaal parket aan Het Nieuwsblad. “We hebben twee magistraten op dit nieuwe spoor gezet en ook de onderzoeksrechter heeft zich ermee beziggehouden. Verschillende verificaties zijn al gebeurd en het onderzoek naar zijn piste is op dit moment nog steeds niet afgesloten", zegt hij. “Toch kunnen we al voorzichtig opperen dat de bewuste piste ons op dit moment niet de meest beloftevolle in het hele onderzoek lijkt. Meer kunnen we, gezien het geheim van het onderzoek, niet kwijt.”
52 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eddy Ramaekers

  Ik geloof er niet meer in, hoe erg ook voor alle slachtoffers. Er zijn veel te belangrijke personen bij betrokken. En zij die wel konden praten zijn het zwijgen opgelegd en/of weg gepest/bevorderd.

 • Peter De Man

  Er zullen nog enkelingen in leven zijn die de enige ,echte waarheid kennen over de Bende van Nijvel.

 • johan vandeweghe

  hoelang gaan ze de mensen nog aan het lijntje houden ? ze zijn toch vertrokken naar australie voor 30 jaar !

 • Dick DECOCK

  Oei en nog geen reactie van Vermassen.

 • patrick hollants

  william het bende proces is idd in mei opgestart en wel op 26 mei