“Resultaat van coronatest laat te lang op zich wachten”

Photo News
Het duurt te lang voor het resultaat van een coronatest bekend is. Dat zei huisartsenvereniging Domus Medica in ‘Terzake’ op Canvas. Minister Philippe De Backer -bevoegd voor de coronataskforce- erkende het probleem.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"De meeste resultaten zijn er binnen de 48 uur", zei Roel Van Giel van Domus Medica. "Er zijn een klein aantal testen waarbij het nog langer duurt.” 

“Maar zelfs 48 uur is te lang. Niet alleen zet je iemand met zijn gezin 48 uur in isolatie, terwijl die test even goed negatief kan zijn. Het wil ook zeggen dat je 48 uur lang die contacten niet kan opsporen en dat die personen asymptomatisch het virus verder kunnen verspreiden. Het is dus cruciaal dat we binnen de 48 uur die resultaten hebben om snel dat contactonderzoek te kunnen opstarten."

De Backer erkende het probleem. "Ik ben het er mee eens dat 24 uur het target moet zijn", zei hij. "We moeten er alles aan doen om naar die 24 uur te gaan en monitoren het systeem constant." Volgens De Backer werd er al bijgestuurd en worden de stalen nu twee tot drie keer per dag opgehaald in plaats van één keer.

Lees ook: Coronapatiënt Amaryllis is al twee maanden ziek: “Problemen kunnen levenslang duren”
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Etienne De Pauw

  Sinds het begin van deze week wordt iedereen (in alfabetische volgorde) in Monaco gratis (doch vrijblijvend) op Covid19 getest. Eén druppel bloed, tien minuten wachten en je hebt het resultaat. Zo kan het dus ook...

 • Geert jonckheere

  Hij erkent dus dat hij zijn job niet correct uitvoert. Ik vraag me af waarom wij al die klungelaars nodig hebben. Wat is de meerwaarde van al die postjes als ze nog niet inzien dat er meer dan 2 maal per dag stalen moeten afgehaald worden.Sinds de jaren 70 nemen ze elke week stalen van de koeienmelk bij ophaling. Waar zit de fout?

 • Nadine Abe

  Daar ben ik het volledig méé eens , op 1 dag kan iemand met COVID meerdere personen besmetten.

 • Nicolas Van Hoecke

  21ste eeuw en men test nog met een stok in de neus...

 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  Knoeiers en klungelaars aan de top. De blunders stapelen zich op en het wordt met de dag erger in plaats van beter.