“Reportage van Rudi Vranckx leverde het bewijs dat IS-weduwen teruggehaald moesten worden”

Tatiana Wielandt was in maart te zien in een reportage van VRT-journalist Rudi Vranckx.
VRT Tatiana Wielandt was in maart te zien in een reportage van VRT-journalist Rudi Vranckx.
België moet binnenkort zes kinderen van twee Belgische IS-strijdsters repatriëren vanuit een Koerdisch kamp in Syrië, zo oordeelde de Brusselse kortgedingrechter gisteren. Niet alleen de kinderen, ook hun moeders moet België overbrengen. De reportage van VRT-journalist Rudi Vranckx speelde een niet onbelangrijke rol in het uiteindelijke vonnis. 

Tatiana Wielandt (26) en Bouchra Abouallal (25) uit Borgerhout zitten met hun kinderen vast in het Koerdische kamp Al-Hol, nadat ze zich vijf jaar geleden hadden aangesloten bij IS. In juli oordeelde een kortgedingrechter dat België wel de morele plicht heeft om zich het lot van de kinderen in oorlogszones aan te trekken, maar niet verplicht kan worden om die kinderen te repatriëren. Er was "geen betrouwbaar bewijs van hun bewering dat hun kinderen zich in een gevaarsituatie zouden bevinden", zei de rechter. Ze konden onvoldoende aantonen dat het "hoogdringend" was.

Bewijsmateriaal

Dat gebrek aan bewijsmateriaal is veranderd sinds Rudi Vranckx voor het Canvas-programma ‘Voor de zonden van de vaders’ naar Al-Hol reisde met een team experts van de VUB en Child Focus, waaronder Heidi De Pauw en kinder­psycholoog Gerrit Loots . Na hun onderzoeksrapport is een nieuw kortgeding opgestart en oordeelt de rechter anders. "Nu zijn er bewijzen dat de moeders en hun kinderen in een noodsituatie zitten", zei persrechter Anouk Devenyns.

De advocaat van de vrouwen wilde aanvankelijk Vranckx, De Pauw en Loots als getuigen laten oproepen in het proces. Zij zouden na het bezoek aan het kamp kunnen beschrijven hoe de kinderen eraan toe zijn. D
e kortgedingrechter besloot echter om die getuigen voorlopig niet te verhoren op de zitting, aangezien zij ook hun bevindingen op papier hebben gezet.

Straf uitzitten

De kortgedingrechter verplichtte "de Belgische staat om alle noodzakelijke en mogelijke maatregelen te nemen om de zes minderjarige kinderen vanuit Syrië te kunnen laten reizen naar België". Beide moeders zijn eerder in ons land bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel, en zouden na overbrenging hun straf moeten uitzitten. 

Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal.
De Redactie Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal.126 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lore Kluwer

  Moeten we het deontologisch correct vinden dat journalisten van de openbare omroep, die worden betaald met belastinggeld, misbruik maken van hun beroep en aan politiek doen in berichtgeving die neutraal hoort te zijn? Als ze een politiek engagement hebben, waarom gaan ze niet op een lijst staan? In mei zijn het verkiezingen. Waarom mag deze terechte vraag, die veel mensen hebben, niet worden gesteld?

 • Rachel Gorris

  Kinderen kunnen naar belgie komen tot de leeftijd 10 jaar van is en de moeders moeten daar blijven zullen zijn schuldig wegens moorden van vrouwen en kinderen

 • Lutgard Crombez

  En de andere kinderen die daar achter blijven, moeten ook zien te overleven hé, men kan toch niet gans dat kamp laten overkomen naar Europa. Die kinderen weten van niet beter zoals in Afrika, moeten we dan het OCMW van de hele wereld worden? Dit wordt het einde van onze beschaving en nog méér armoede in ons land. Ze kunnen nu al de overlast niet aan in de gevangenissen en kinderarmoede en halen nog meer van de soort binnen.

 • Bogaertjen dreetjen

  Eén enkele partij kan geen wetten aanpassen. Sommigen blijven maar bashen op die ene partij. Get a life please!

 • William Van Den Berghe

  In dergelijke kromme redenering kunnen ze meteen gans dat kamp naar hier evacueren of leven die niet in een noodsituatie ? Hoe zit het dan met die andere kinderen, Childfocus ? Of is het "eigen kindjes eerst" ?