Ga naar de mobiele website
^ Top

"Renate is niet dood. Ze is even uit haar lichaam getreden, maar komt terug"

Bettina Van Berckelaer (51), Davy De Bakker (30) en Remco Van Dijk (40) worden beschuldigd van doodslag op Renate Jonkers.
Photo News Bettina Van Berckelaer (51), Davy De Bakker (30) en Remco Van Dijk (40) worden beschuldigd van doodslag op Renate Jonkers.
Op het proces rond de gewelddadige dood van Renate Jonkers (30) uit Eindhoven voor het assisenhof van Vlaams-Brabant in Leuven zijn deze voormiddag de onderzoeksrechter en de politie aan het woord gekomen. Jonkers kwam op 30 december 2007 om het leven bij een helingsritueel van een sekte in Assent. Bettina Van Berckelaer (51), Davy De Bakker (30) en Remco Van Dijk (40) worden beschuldigd van doodslag op Renate Jonkers. Ben De Bakker (57) staat terecht voor schuldig verzuim. De advocaten van de verdediging meldden in hun akte van verdediging dat hun cliënten onschuldig waren aan de feiten. Twee andere beschuldigden, sekteleider Drazen Zabek (46) en Frank Manders (56), maakten in de aanloop naar het proces een einde aan hun leven.

Onderzoeksrechter Danny Mathys kwam toelichting geven bij haar onderzoek naar de dramatische feiten. "Zabek was de enige die bleef volhouden dat er geen touw werd gebruikt, terwijl de rest dit wel vermeldde. Zabek scoorde leugenachtig op de polygraaftest over het al dan niet gebruiken van het touw tijdens de heling. Remco loog niet tijdens zijn polygraaftest over de fatale healing. Zabek leek wel te luisteren tijdens verhoren, maar leek in zijn hoofd ergens anders te zijn", zei de onderzoeksrechter. "Bij de doorverwijzing van de zaak vond de raadkamer dat er geen sprake was van doodslag, maar schuldig verzuim. Daartegen ging het parket in beroep, uiteindelijk besliste de kamer van inbeschuldigingstelling om deze zaak naar het hof van assisen te verwijzen", vermeldde ze.

Uit de verklaring van Bettina bleek dat zij snel wist dat Renate na de healing dood was. "Ik voelde geen ademhaling meer. Ik zei stil in het oor van Zabek dat Renate overleden was. Hij zei me dat ze even uit haar lichaam was getreden, maar dat ze zeker terug ging komen. Daags na de healing voelde ik geen polsslag meer", zei ze tijdens een verhoor.

IJzig stil
De politie vermeldde dat ze het lijk van Renate in verre staat van ontbinding in het bos nabij de villa van de sekte aantroffen. Toen een foto van het lichaam werd geprojecteerd, bleef het ijzig stil in de zittingszaal. Nadien werd bekend dat beschuldigden Davy, Bettina en Remco twee dagen nodig hadden om de put, met een diepte van 1,66 meter, te graven. De inmiddels overleden sekteleider Drazen Zabek had op 1 en 3 maart 2008 via mail aan de moeder van Renate laten weten dat hij haar had gezien. Enkele maanden laten zou Renate naar haar moeder hebben gemaild dat ze uit Antwerpen zou vertrekken. In werkelijkheid was dit een mail die beschuldigde Bettina had gestuurd naar de ongeruste moeder in opdracht van Zabek.

Complot
Drazen verklaarde in het dossier dat iedereen behalve hij schuld had aan de dood van Renate. De anderen hadden haar vermoord buiten zijn weten om. "Het was een complot tegen mij door een onbekende groep, waarvan Davy en Remco deel uit maakten. Ik had zoveel ruzie met Renate omdat we intens van elkaar hielden. Ik kan haar doodsoorzaak niet uitleggen", verklaarde de sekteleider toen. Hij zat naar eigen zeggen niet in een sekte maar in een leefgemeenschap waarin iedereen vrij was om te gaan en te staan waar ze wilden.

In de namiddag komen enkele gerechtsdeskundigen aan bod en een vrouw die nadien werd ontvoerd door de sekte. Aansluitend worden filmfragmenten vertoond met daarop enkele healings van de sekte.

Meer over


Meld een bug