'Relschopper' nationale betoging gaat vrijuit bij gebrek aan bewijs

Archiefbeeld van de nationale betoging in Brussel op 6 november van vorig jaar.
PHOTO_NEWS Archiefbeeld van de nationale betoging in Brussel op 6 november van vorig jaar.
Een havenarbeider van de haven van Zeebrugge die vervolgd werd omdat hij rel zou hebben geschopt tijdens de nationale betoging van 6 november, is deze namiddag door de Brusselse correctionele rechtbank vrijgesproken. Volgens de rechtbank was er onvoldoende bewijs dat de man zich inderdaad misdragen had.

Volgens het Brusselse parket had de havenarbeider tijdens de betoging de politie bekogeld met stenen en was hij nadien, tijdens het onderzoek naar de rellen, door agenten herkend als één van de relschoppers. De man zelf hield vol dat hij weliswaar voor de betoging naar Brussel was gekomen maar dat hij de grootste tijd op café had doorgebracht en op geen enkele manier betrokken was bij de rellen. Verschillende getuigen konden ook bevestigen dat de man op café had gezeten en het parket kon geen foto's of camerabeelden voorleggen waaruit moest blijken dat de man met stenen had gegooid. Dat was voor de rechtbank voldoende om hem vrij te spreken.

Veldslag
Bij de rellen die de vakbondsbetoging van 6 november 2014 ontsierden, raakte een honderdtal agenten gewond, werden elf voertuigen in brand gestoken en 62 andere beschadigd. De Brusselse politie kon al 34 relschoppers identificeren en enkelen van hen werden door de Brusselse correctionele rechtbank reeds veroordeeld tot werkstraffen van 300 uur.