"Regering moet IS-kinderen terughalen"

Een IS-gelieerde website verspreidde in januari 2015 deze foto waarop een aanhanger van Islamitische Staat in Raqqa voetballen uitdeelt aan kinderen. Naar schatting verblijven nog 162 kinderen met een Belgische link in Syrië en Irak, van wie er 149 jonger dan 12 jaar zijn en ongeveer 80 procent ter plaatse is geboren.
ap Een IS-gelieerde website verspreidde in januari 2015 deze foto waarop een aanhanger van Islamitische Staat in Raqqa voetballen uitdeelt aan kinderen. Naar schatting verblijven nog 162 kinderen met een Belgische link in Syrië en Irak, van wie er 149 jonger dan 12 jaar zijn en ongeveer 80 procent ter plaatse is geboren.
De Belgische regering moet kinderen van Belgische IS-strijders terughalen uit Syrië en Irak. Dat zeggen Thomas Renard en Rik Coolsaet van het Egmontinstituut vandaag in De Standaard en Le Soir.

Naar schatting verblijven nog 162 kinderen met een Belgische link in Syrië en Irak, van wie er 149 jonger dan 12 jaar zijn en ongeveer 80 procent ter plaatse is geboren. Sinds 2012 zijn 22 minderjarigen teruggekeerd, onder wie 2 tieners. Het Egmontinstituut baseert zich op cijfers van OCAD.

Tweeslachtige positie

Volgens Renard en Coolsaet is de huidige positie van de Belgische regering ten opzichte van de kinderen te tweeslachtig. "Aan de ene kant mogen kinderen onder de 10 jaar terugkeren en worden ze, eenmaal op Belgische bodem, beschouwd als slachtoffers. Aan de andere kant worden tieners geval per geval bekeken. Zij kunnen beschouwd worden als volwassen strijders die niet langer welkom zijn", klinkt het. 

"Geen duidelijke procedure"

Er is geen duidelijke procedure of strategie, stellen de onderzoekers vast. Ze dringen er bij de regering op aan om de kinderen actief terug te halen. "Die kinderen zijn geen tikkende tijdbommen", luidt het. "De meesten zijn jonger dan 6 jaar. Dat is belangrijk, want het betekent dat ze nog niet opgeleid zijn door IS. Ze zijn nog kneedbaar, leren vooral door imitatie, en kunnen dus ook (re)ïntegreren in een westerse samenleving."
151 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • freddy depaepe

  nooit naar hier halen

 • Marc Baeyens

  En als die kinderen later IS-terroristen worden of aanstoken, wie zal er dan opstaan om de verantwoordelijkheid op zich te nemen ! Zeker niet de huidige sLinkse pleiters voor een humaan beleid.

 • Ronny Biesen

  Voed de kinderen ginder opnieuw op. Hun leven is nu daar, ze kennen zelfs Belgie niet.

 • Hendrik Goris

  De ouders zijn blijkbaar bereid hun kinderen naar ons te sturen? Naar de grootouders? Die zijn bewezen onbekwaam zijn hun kinderen op te voeden naar onze democratische normen. Rest dan nog de "gezinshereniging" met de ouders? Neen, dank u, het is zo goed als of ik het al gehad heb.

 • Hendrik Goris

  Kindertjes en hun ouders zijn in islamitisch gebied en zijn allicht blij geoordeeld te worden volgens de sharia. Kindertjes en hun ouders worden hier toch maar gediscrimineerd door islamofoben (lees maar de reacties hier!), ginder in verweggistan zal dat niet gebeuren. Iedereen content toch!