"Regering moet ingrijpen tegen kieskeurige specialisten"

BELGA
Groen en sp.a willen dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) ingrijpt tegen specialisten die enkel patiënten in eenpersoonskamers behandelen. Dergelijke artsen horen niet thuis in onze ziekenhuizen, vindt sp.a.

"We stellen steeds vaker vast dat gerenommeerde specialisten uitvluchten verzinnen om een ingreep bij een patiënt in een kamer voor meerdere personen te vermijden en over te laten aan een assistent", zei Ellen De Vleeschouwer van AG Insurance vandaag in De Tijd. De Christelijke Mutualiteiten, bij wie 1,4 miljoen Belgen een hospitalisatieverzekering hebben, ontvangen ook steeds vaker het signaal dat patiënten gedwongen worden voor een eenpersoonskamer te 'kiezen', willen ze door een bepaalde arts behandeld worden.

"Dat is een vorm van klassengeneeskunde en volstrekt onaanvaardbaar", vindt sp.a-Kamerlid Monica De Coninck. "De Orde van Geneesheren zou hier kordaat tegen moeten optreden. Artsen die patiënten om financiële redenen niet willen behandelen, hebben geen plaats in onze gezondheidszorg (...) Minister De Block dient een krachtig signaal te geven aan de artsensyndicaten en de Orde dat dit niet kan."

Het probleem is volgens De Coninck inherent aan het systeem van ereloonsupplementen zelf. Ze pleit er dan ook voor de supplementen volledig af te schaffen.

Ook Groen wil dat de minister ingrijpt. "We gaan niet naar een geneeskunde met twee snelheden, we hebben er al één," zegt senator Petra De Sutter. "Wanneer artsen voorrang geven aan patiënten in eenpersoonskamers, leidt dit tot wachtlijsten voor patiënten in tweepersoonskamers. Samen met Kamerlid Anne Dedry vraagt ze Maggie De Block om een onderzoek in te stellen. "De minister verwijst de patiënten door naar de orde of het ziekenhuis, terwijl ze zelf moet optreden tegen dergelijke praktijken."