“Regering hakt deze week knoop door over herziening grondwet”

Premier Charles Michel wil geen nieuwe communautaire discussie.
AFP Premier Charles Michel wil geen nieuwe communautaire discussie.
De ontslagnemende regering beslist normaal gezien deze week over de lijst met artikelen uit de Grondwet die de volgende legislatuur kunnen worden aangepast. Dat vernam Belga uit goede bron. De lijst zal wellicht korter zijn dan die van de Kamer en de Senaat. Groen-fractieleider Kristof Calvo had eerder vandaag aan premier Charles Michel gevraagd om duidelijkheid te verschaffen.

Om de Grondwet te kunnen wijzigen, moeten beide parlementen en de regering een lijst met artikelen goedkeuren die "voor herziening vatbaar" worden verklaard. Enkel de artikelen die op de drie lijsten staan - de grootste gemene deler dus - kunnen de volgende legislatuur worden gewijzigd, indien daar een tweederdemeerderheid voor bestaat tenminste. Eens gepubliceerd in het Staatsblad, is het federaal parlement ontbonden.

Het is de traditie dat de regering het onderling eens wordt over een lijst, die dan naar het parlement verhuist. Omdat de regering al sinds eind december in lopende zaken zit, nam de Kamer het voortouw en keurde ze net voor de paasvakantie een eerder ruime lijst goed. De Senaat volgde iets later, maar liet een aantal artikelen vallen.

Onenigheid

Intussen is het wachten op de regering. Premier Charles Michel, tevens de voorzitter van MR, is erg voorzichtig en wil de deur zelfs niet op een kier zetten voor eender welke communautaire discussie. En omdat de regering in lopende zaken zit, wil hij niet verder gaan dan de lijst die in 2014 door de vorige regering werd goedgekeurd, zonder dan de communautair geladen artikelen.
Ondanks een lange vergadering kon de ministerraad op 30 april de discussie niet beslechten. Volgens een bron is er geen politieke blokkering, al luidt het elders dat er onenigheid bestaat tussen MR en CD&V aan de ene kant - die een beperkte lijst willen - en Open Vld aan de andere kant, die verder wil gaan.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Janssen

  Blijf van de grondwet af, amateuristische knoeiers!

 • Jan Verstrepen

  Er is geen regering of is hij nu zo dom dat hij dat niet begrijpt ??

 • Lidia Van Bogaert

  De lijst is reeds goedgekeurd door de Kamer, nu de regering nog.

 • karel vandamme

  Ik begrijp niet goed wat de regering hierover te beslissen heeft... Zij zijn toch de uitvoerende macht en niet de wetgevende macht? of wil de meerderheid in de kamer en senaat dubbel stemrecht krijgen via deze manier van werken?

 • Peter Janssens

  Er is geen regering. Minderheid Michel stapelt de onregelmatigheden maar op en MR zal hier de prijs voor betalen eind deze maand.