“Regering financierde Libische milities met bevroren fondsen”

AFP
De federale regering heeft Libische milities gefinancierd met bevroren Libische fondsen die in ons land op een rekening stonden. Dat zegt de RTBF na eigen onderzoek. Op de luchthaven van Oostende werden naar verluidt verschillende vliegtuigen onderschept met wapens aan boord.

Op vraag van de Verenigde Naties staat sinds de revolutie in Libië iets meer dan 14 miljard euro aan fondsen bevroren, vooral bij fondsenbeheerder Euroclear in Brussel en op rekeningen van BNP Parisbas Fortis, ING en KBC. Maar de intresten en dividenden op dat geld zouden niet bevroren geweest zijn. In totaal gaat het om 3 à 5 miljard euro. Dat geld zou tussen eind 2013 en eind 2017 van de rekeningen verdwenen zijn, zonder enige verklaring.

Volgens de Franstalige openbare omroep werd het geld gebruikt om wapens te financieren voor milities die actief zijn in de Libische burgeroorlog en die onder meer betrokken zijn bij mensenhandel. "Al 7 jaar stellen we vast dat de milities daar alle wapens vinden die ze nodig hebben. Bepaalde landen leveren die openlijk, maar ze hebben ook via andere manieren wapens gevonden. Er zijn een of twee schandalen gelinkt aan enkele vliegtuigen die op de luchthaven van Oostende zijn gestopt, met wapens aan boord", vertelde een bron aan de RTBF. 

Onderzoek

Volgens een rapport van de Verenigde Naties dat eerder al werd vrijgegeven, zou de 300 miljoen euro per jaar aan rente en dividenden op het Libische kapitaal zijn uitgegeven door Euroclear namens het vermogensfonds van de Libyan Investment Authority, een fonds dat gelinkt wordt aan voormalig president Moammar Kadhafi. Om dat geld vrij te maken, moest de Belgische federale regering instemmen. De VN-experten die in mei een onderzoek uitvoerden, beschouwen de betalingen van die intresten als "niet conform de bevriezing van tegoeden" en het feit dat ze ter beschikking worden gesteld aan de Libyan Investment Authority is "een overtreding van de sancties".

De Belgische regering liet in september weten de situatie te onderzoeken. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) zei toen "geen bevoegdheid noch een hand" te hebben in de feiten, bij minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) klonk het dat "het rapport wordt onderzocht door de FOD Financiën".

De fractieleider voor de PS in de Kamer Ahmed Laaouej wil dringend een uitleg van Van Overtveldt, zegt hij vandaag aan Belga. “We hebben het hier over kolossale bedragen die de activiteiten van gewapende bendes gefinancierd zouden hebben. De minister moet stoppen met verstoppertje spelen en het komen uitleggen”, zegt hij. Laaouej vraagt dat het dossier volgende week op de agenda komt van de Kamercommissie Financiën. “Er moet hier een echt debat over komen. De minister moet ons de gegevens overmaken waarover hij beschikt en wij moeten weten wie heeft bevolen om dat geld vrij te geven.”
16 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Gerard Braeckmans

  Voor wapens heb je een exportvergunning nodig. Misschien de verantwoordelijke(n) van deze diensten eens aanspreken? En in de gevangenis gooien.

 • Luc Lepoudre

  Eindelijk komt er een beetjes, een heel klein beetje beweging in het afblokken van de duistere achterkamerpolitiek waarmee de witteboordpolitici met een onschuldig afgestreken gezicht maffiamethodes toepassen.

 • jef Joossens

  Als daar totaal geen controle op is zou het dan ook niet kunnen zijn dat er een groot deel van dat geld is blijven kleven aan de vingers van de één of andere minister met zijn mededaders (bv bij de banken)????? Toch wel een serieus onderzoek waard vind ik. Niemand kan juist zeggen hoeveel er naar de rebbelen is gegaan dus heel gemakkelijk om mee te snoepen.

 • Karel Valgaern

  De minister (of personen op die diensten), of indien geen toestemming Euroclear met alle personeelsleden en aandeelhouders, die de toestemming gaf aanklagen voor financiering van terrorisme.

 • pol van de velde

  Raar, als er iets boven komt drijven weten onze ministers van niets. Weten die wel met wat ze bezig zijn en voor wat ze verkozen zijn? Misschien hun eigen buitenlandse rekeningen eens nakijken, of zijn er geen onderzoeksjournalisten meer?