“Regering financierde Libische milities met bevroren fondsen”

AFP
De federale regering heeft Libische milities gefinancierd met bevroren Libische fondsen die in ons land op een rekening stonden. Dat zegt de RTBF na eigen onderzoek. Op de luchthaven van Oostende werden naar verluidt verschillende vliegtuigen onderschept met wapens aan boord.

Op vraag van de Verenigde Naties staat sinds de revolutie in Libië iets meer dan 14 miljard euro aan fondsen bevroren, vooral bij fondsenbeheerder Euroclear in Brussel en op rekeningen van BNP Parisbas Fortis, ING en KBC. Maar de intresten en dividenden op dat geld zouden niet bevroren geweest zijn. In totaal gaat het om 3 à 5 miljard euro. Dat geld zou tussen eind 2013 en eind 2017 van de rekeningen verdwenen zijn, zonder enige verklaring.

Volgens de Franstalige openbare omroep werd het geld gebruikt om wapens te financieren voor milities die actief zijn in de Libische burgeroorlog en die onder meer betrokken zijn bij mensenhandel. "Al 7 jaar stellen we vast dat de milities daar alle wapens vinden die ze nodig hebben. Bepaalde landen leveren die openlijk, maar ze hebben ook via andere manieren wapens gevonden. Er zijn een of twee schandalen gelinkt aan enkele vliegtuigen die op de luchthaven van Oostende zijn gestopt, met wapens aan boord", vertelde een bron aan de RTBF. 

Onderzoek

Volgens een rapport van de Verenigde Naties dat eerder al werd vrijgegeven, zou de 300 miljoen euro per jaar aan rente en dividenden op het Libische kapitaal zijn uitgegeven door Euroclear namens het vermogensfonds van de Libyan Investment Authority, een fonds dat gelinkt wordt aan voormalig president Moammar Kadhafi. Om dat geld vrij te maken, moest de Belgische federale regering instemmen. De VN-experten die in mei een onderzoek uitvoerden, beschouwen de betalingen van die intresten als "niet conform de bevriezing van tegoeden" en het feit dat ze ter beschikking worden gesteld aan de Libyan Investment Authority is "een overtreding van de sancties".

De Belgische regering liet in september weten de situatie te onderzoeken. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) zei toen "geen bevoegdheid noch een hand" te hebben in de feiten, bij minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) klonk het dat "het rapport wordt onderzocht door de FOD Financiën".

De fractieleider voor de PS in de Kamer Ahmed Laaouej wil dringend een uitleg van Van Overtveldt, zegt hij vandaag aan Belga. “We hebben het hier over kolossale bedragen die de activiteiten van gewapende bendes gefinancierd zouden hebben. De minister moet stoppen met verstoppertje spelen en het komen uitleggen”, zegt hij. Laaouej vraagt dat het dossier volgende week op de agenda komt van de Kamercommissie Financiën. “Er moet hier een echt debat over komen. De minister moet ons de gegevens overmaken waarover hij beschikt en wij moeten weten wie heeft bevolen om dat geld vrij te geven.”
21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Geert Simoens

  Van 't Overgeld is nergens te horen of te zien. Het zijn nochtans verkiezingen straks????

 • Paul De Clercq

  Onmiddillijk een parlementaire onderzoekscommissie samenstellen

 • Don Tessers

  Een even zware onderste steen die boven moet komen gelijk aan het andere bericht over door de VN bevroren bankrekeningen die nu geplunderd zijn.

 • Albert De Vries

  Indien dit waar is, zullen we best lief zijn tegen Libische vluchtelingen

 • DIRK VAN BRUSSEL

  België, dat is toch het land dat het hardste roept tegen corruptie in de oostbloklanden en elders in de wereld ?