"Regering antwoordt niet meer op vragen uit Senaat"

Geert Lambert
UNKNOWN Geert Lambert

Sinds de start van Leterme II liggen er in de Senaat 965 onbeantwoorde schriftelijke vragen waarvan de antwoordtermijn intussen verstreken is. "Daarmee haalt deze regering een schandalig percentage van 15,5 procent beantwoorde vragen", zegt Groen!-senator Geert Lambert. Zelf kreeg hij nog steeds geen antwoord op een vraag uit 2008 rond de erkenning van brandweerman als risicoberoep.
 
Deze gang van zaken maakt het volgens de senator bijzonder moeilijk voor een parlement om zijn controlefunctie uit te oefenen. "Ofwel zorgt men ervoor dat de Senaat op een normale manier kan werken en ondergaat de regering de controle van de senatoren, ofwel schaft men de hele instelling maar beter meteen af. De Senaat laten bestaan als bezigheidstherapie voor politici is geen optie."
 
Uit de cijfers besluit Lambert dat "de minachting voor de Senaat het grootst is bij de ministers Vanackere, Milquet en Van Quickenborne (nul procent beantwoorde vragen)". "Enkel De Crem, Laruelle en Schouppe halen een aanvaardbaar resultaat", oordeelt hij. (belga/bdr)