"Recreatiebos in plaats van Uplace? Voorstel te gek voor woorden"

Jean-Pierre De Groef (sp.a) (l) is het voorstel van partijgenoot en Vilvoords burgemeester Hans Bonte om een bos aan te planten op de site helemaal niet genegen.
Photonews Jean-Pierre De Groef (sp.a) (l) is het voorstel van partijgenoot en Vilvoords burgemeester Hans Bonte om een bos aan te planten op de site helemaal niet genegen.
Burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (sp.a) ziet nog maar één oplossing voor het Uplace-dossier: het belevingscentrum volledig afschaffen en er in de plaats een recreatiebos inrichten. Dat schrijft De Standaard. "Dit is een ondoordacht voorstel dat te zot is voor woorden", reageert Machels burgemeester Jean-Pierre De Groef (sp.a).

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) ­benadrukte vorige vrijdag nog dat hij in gesprek wil gaan met de ­burgemeesters van Vilvoorde en Machelen over de toekomst van de site. Het belevingscentrum van CEO Bart Verhaeghe is zo goed als dood, nadat de Raad van State het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor het project een tweede keer heeft vernietigd.

Sp.a-burgemeester Hans Bonte is vragende partij om zelf aan de slag te gaan met de ruimtelijke plannen. "Het laatste wat we willen, is nog meer fijn stof en nog meer stilstaan. Ook voor de verdere ­sanering van de bodem en de lucht zou een bos goed zijn. En als de Vlaamse regering écht geloofwaardig wil zijn met haar betonstop, is dit de beste manier om dat te tonen", aldus Bonte.

Als de Vlaamse regering écht geloofwaardig wil zijn met haar betonstop, is dit de beste manier om dat te tonen

Burgemeester Bonte (sp.a)

"Weinig realiteitszin"

De Uplace-site ligt op het grondgebied van de gemeente ­Machelen en daar houdt sp.a-burgemeester Jean-Pierre De Groef vast aan het winkelcentrum. De Groef schiet met scherp op de suggestie van zijn partijgenoot. "Dit voorstel voor dit terrein met zijn zeer strategisch gelegen ligging in het centrum van het land getuigt alleen al om financiële redenen van weinig realiteitszin." 

De Machelse burgemeester verwijst hierbij niet alleen naar de schadevergoeding die de Vlaamse regering in dat geval aan Uplace zal moeten betalen voor het niet nakomen van de afspraken uit de brownfieldconvenant, maar ook naar de hoog oplopende kosten voor aankoop van de grond en aanplanting van het bos.

"Drie opeenvolgende Vlaamse regeringen hebben bovendien gesteld dat de invulling van dit terrein een trekker moest worden voor de economische heropleving van de hele regio. Onze prioriteit is dat er hier een activiteit komt die een oplossing biedt voor de hoge werkloosheid bij de laaggeschoolden", aldus De Groef die dit laatste bij Vlaams Minister-President Geert Bourgeois zal aankaarten.

Het Uplace-terrein bestemmen als bosgebied zien wij niet zitten

Burgemeester De Groef (sp.a)

Naar aanleiding van de recente vernietiging door de Raad van de State van het GRUP voor het reconversiegebied Vilvoorde-Machelen zal De Groef tijdens dit gesprek met Bourgeois ook zijn vraag aan de Vlaamse regering herhalen dat deze de bevoegdheid om een ruimtelijk structuurplan voor de gemeente op te stellen delegeert naar het lokale beleidsniveau. "Ik hoop dat men ons hiertoe de kans biedt. Het Uplace-terrein bestemmen als bosgebied zien wij alleszins niet zitten", aldus De Groef, die zoals bekend hoopt dat het 'Uplace light'-project alsnog kan gerealiseerd worden.
67 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • alain van reybrouck

  Wel mr bonte ik ben het volledig met u eens...en mr de groef gezien de impact dat uplace zou hebben op de naaste omgeving op gebied van verkeer, lawaai, luchtvervuiling...zou ïk denken dat u vooral aan de centen zit te denken...en er zijn al winkels genoeg in de buurt.

 • Marco Maerten

  Dat idee had ik jaren geleden ook al geopperd,fijn dat het nu ook een politicus is die dit idee heeft en het hopelijk ook kan waarmaken.Niet wachten tot de laatste boom geveld is.

 • Frank Masui

  Beste Joeri. Een opvang dorp van maken. De bedoeling is ze zo vlug mogelijk buiten te krijgen en jij zou nog wat eieren onder hun gat leggen.

 • JAN krommentak

  En waarom is dit zo een gek voorstel een groene long midden in deze woestenij dat zou toch fantastisch zijn ! daar wil ik zelfs toe bijdragen indien nodig

 • Gerhard VAN NIEUWENHOVE

  Laat Verhaege het bos park aanleggen en Pikeur het finansieren .