'Rebelse' CD&V-burgemeester Francis Benoit: "Als niemand iets zegt, blijft er niets meer over"

Francis Benoit (CD&V), burgemeester van Kuurne.
cd&v west-vlaanderen Francis Benoit (CD&V), burgemeester van Kuurne.
"Beke luistert niet naar partijbasis", zo foeterde Francis Benoit, de burgemeester van Kuurne, dit weekend op Facebook. Een daad van 'rebellie' binnen de CD&V die niet onopgemerkt voorbijging. Vandaag gaf hij toelichting in 'De Ochtend' op Radio 1. "Jezelf een keer kwaad maken, betekent ook dat je ervan wakker ligt."

Het was een opmerkelijk statement van Benoit, net op het moment dat CD&V zijn gezinsdag hield. "Het is tijd voor leiderschap en luisterbereidheid. Stop deze valse partijdemocratie. Stop het Plopgedoe, CD&V. Wees meer", klonk het op Facebook. 

"Ik hoop dat ze luisteren", verzucht de Kuurnse burgemeester vandaag in 'De Ochtend'. "Ik verwoord het gevoel van veel militanten en mensen aan de basis. Ik capteer als burgemeester veel. Er is meer armoede, er zijn meer problemen. Ik heb niet de indruk dat mijn partij daar altijd oor naar heeft."

Benoit verwijst onder meer naar 'uitspraken die veel pijn doen', zoals die van Kris Peeters dat "we allemaal wat boven onze stand leven". Vergaderingen zijn volgens de burgmeester "infomomenten" geworden. "Burgers hebben niet meer het gevoel dat ze gehoord worden."

Terug naar de basis

Hij parafraseert ook het gedicht van de Duitse predikant Martin Niemöller: "Als er niemand iets zegt, blijft er niets meer over. Hier in West-Vlaanderen, nog een bastion van CD&V, voelen we nog veel, er zijn veel trouwe militanten. We staan nu lokaal nog heel sterk. Maar als wij niet reageren, gaan wij in 2018 ook dat lokale weggeven."

Wat er dan wel moet gebeuren? Benoit houdt het vaag. "We moeten capteren wat er leeft. Daar slagen we nu niet in. We moeten terug naar de basis."

Benoit heeft zijn voorzitter Wouter Beke ook aan de lijn gehad. Hij is uitgenodigd voor een gesprek met hem. "Ik hoop op een positief gesprek. Dit was een noodkreet van een lokale mandataris, als burgemeester voor zijn inwoners, maar ook voor zijn partij. Jezelf een keer kwaad maken, betekent ook dat je ervan wakker ligt."

'Als wij niet reageren, gaan wij in 2018 ook dat lokale weggeven'

Francis Benoit