"Rapport VN-comité heeft geen rechtskracht"

Het onlangs uitgegeven rapport van het Comité tegen Rassendiscriminatie van de Verenigde Naties (CERD) heeft geen rechtskracht. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht tijdens het vragenuurtje in de Kamer verklaard. Het CERD leverde in dat rapport kritiek op de Vlaamse wooncode en deed al heel wat stof opwaaien.

"Enkel administratieve taak"
Na de hevige discussie gisteren in het Vlaams Parlement kwam het dossier nu ook in de Kamer ter sprake. Francis Van den Eynde van Vlaams Belang verweet Buitenlandse Zaken ofwel niets te hebben gedaan aan ofwel niet op de hoogte te zijn geweest van het rapport. Maar volgens De Gucht heeft zijn departement echter enkel een administratieve rol te spelen in de zaak.

Op basis van vragenlijsten
Het comité heeft alle betrokken spelers - ook de Vlaamse regering - een vragenlijst overgemaakt. Buitenlandse Zaken bundelt alle antwoorden, maakt er een verslag over op en maakt dat over, verduidelijkte de Open Vld-minister. "Het rapport werd gemaakt op basis van de verschillende antwoorden op de vragenlijsten". De Gucht benadrukte ook dat het rapport geen rechtskracht heeft. Het gaat hier ook niet om een rapport van de VN zelf, maar om een opvolgingscomité van één van de vele verdragen binnen de VN, stelde de minister. (belga/sd)